018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rusija neće učestvovati u kopnenim operacijama u Siriji

Od:
Komentari: isključeni

AMAN – Rusija neće učestvovati u kopnenim operacijama bilo kakve vrste u Siriji, a Moskva je spremna da sarađuje sa svim državama zainteresovanim za uništenje terorističke grupe Islamska država izjavila je predsednica Saveta federacija (Gornjeg doma ruskog parlamenta) Valentina Matvijenko.
„Nećemo učestvovati u kopnenim operacijama bilo koje vrste, a spremni smo da sarađujemo sa svim zemljama u zajedničkom naporu protiv globalnog zla – terorizma“, rekla je Matvijenko posle sastanka sa predsednikom jordanskog Saveta parlamenta Abdelraufom al-Ravabdehom.
Matvijenko je podsetila da su Rusija, Irak, Sirija i Iran oformili koordinacioni centar, navodeći da je „nemoguće boriti se protiv Islamske države i uništiti je bez saradnje“.
„Pozivamo sve one koji su zaista zainteresovani da se Islamska država iskoreni da se pridruže ovom koordinacionom centru“, navela je Matvijenko, prenela je agencija Tas s.
Ona je istakla da Rusija nema drugi cilj sem da Islamska država bude poražena, „za razliku od drugih zemalja koje su članice druge koalicije“.
Rusija je na zahtev sirijskog predsednika Bašara Asada 30. septembra počela sa vazdušnim udarima na položaje Islamske države u Siriji.
Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, već je znatno narušila sistem komandovanja i materijalno-tehničkog snabdevanja ekstremista, kao i infrastrukturu za pripremu terorista-samoubica.
Islamska država je kao teroristička organizacija zabranjena u Rusiji.
Do prošle godine bila je poznata pod imenom Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) i uglavnom je bila aktivna u Iraku i Siriji.
U junu 2014. godine, ova ekstremistička organizacija objavljuje uspostavljanje „islamskog kalifata“ na teritorijama koje je zauzela i menja ime u Islamska država.
Prema podacima američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), Islamska država ima oko 30.000 članova, dok iračke vlasti navode da ih ima do 200.000.
U redovima Islamske države nalaze se državljani 80 zemalja, među kojima Francuske, Britanije, Nemačke, Maroka, Saudijske Arabije, SAD, i drugih zemalja iz Zajednice nezavisnih država.
Ekstremisti Islamske države navodno kontrolišu 40 odsto teritorije u Iraku i oko 50 odsto u Siriji, navodi ruska agencija.

Tanjug
06 Oktobar 2015 11:17
AP Photo/Alexander Kots, Komsomolskaya Pravda, Photo via AP