018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rusija će priznati izbore u Ukrajini

Od:
Komentari: isključeni

SOČI – Rusija će priznati ukrajinske parlamentarne izbore zakazane za 26. oktobar, rekao je danas šef administracije Kremlja Sergej Ivanov, jer, kako je naglasio, želi da Ukrajina postane normalna i civilizovana država.
„Priznaćemo ih, ne brinite. Želimo da Ukrajina postane normalna i civilizovana, odnosno samostalna država koja nije neprijateljski nastrojena prema Rusiji, odgovorio je Ivanov na pitanje novinara“, renosi Tas s.
Ivanov je takođe rekao da se nada da će situacija u Ukrajini moći ponovo da se smiri, posle izbora u samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Lugansk, zakazanim za 2. novembar.
„Ti izbori, koji bi po mom mišljenju trebalo da budu održani, jer te nove državice ili regioni – nazovite ih kako hoćete – moraju da imaju nekakve lidere koje je izabrao narod koji živi na tim teritorijama. Mislim da je to prirodno“, rekao je Ivanov novinarima.
„Možda će onda u Ukrajini početi proces kohezije i povratak na neki dobar put“, zaključio je Ivanov.
U Ukrajini će u nedelju biti održani vanredni parlamentarni izbori, a najnovije ankete pokazuju da je proevropski blok predsednika Petra Porošenka u izvesnom vođstvu dok bi drugo mesto moglo da pripadne populističkoj partiji u usponu.
Ovo su prvi opšti izbori otkako je lider Viktor Janukovič, koji je uživao podršku Moskve, zbačen u februaru, a Porošenko ih je sazvao sa ciljem da „očisti“ parlament od Janukovičevih lojalista i napravi novi saziv sa proevropskom većinom.
Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) će 2. novembra održati izbore, iako je predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao novi zakon o specijalnom autonomnom statusu istočnih regiona Ukrajine, izjavio je pre nekoliko dana premijer DNR Aleksandar Zaharčenko.

Tanjug   23.10.2014 21:17

Skrinšot Video Tanjug