018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rusija će odgovoriti na nove sankcije SAD

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Rusija će odgovoriti na nove sankcije Sejdinjenih Država, poručio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov dan nakon što su američki zakonodavci usvili nacrt zakona o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji. „Nema sumnje da nećemo moći to da ostavimo bez odgovora“, rekao je Rjabkov ruskoj agenciji Interfaks.
On je rekao da su za usvajanje nacrta zakona kriva „antiruska raspoloženja“ u SAD.
„Mi smo naravno zabrinuti zbog raspoloženja na Kapitol hilu“, rekao je Rjabkov, a preneo AFP.
Prema rečima ruskog diplomate, usvajanje nacrta zakona u oba doma Kongresa „vidimo kao još jednu demonstraciju antiruskih raspoloženja i polkušaje da nam se diktiraju odluke koje su za nas kategorički neprihvatljive“.
Rjabkov je dodao da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razmotriti to pitanje sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem kad se sa njim sastane u Rimu u ponedeljak.
Američki Kongres usvojio je juče nacrt zakona kojim se predviđa uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji i istovremeno ovlašćuje predsednika Baraka Obamu da pošalje ubojitu i neubojitu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući antitenkovsko naoružanje i municiju.
Zakon stupa na snagu kada ga predsednik Obama potpiše.
Ova odluka pogađa pre svega ruski vojni i energetski sektor jer omogućuje uvođenje sankcija velikim ruskim kompanija, među kojima je Gasprom i Rosoboroneksport.
Tako recimo, odluka nalaže Obami da uvede sankcije ruskom gigantu Gaspromu u slučaju da „smanji količine gasa zemljama NATO, ali i Ukrajini, Gruziji i Moldaviji“.
Tanjug 13.12.2014 10:06