018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rusi kupili pogon „Vulkana“

Komentari: isključeni

Deo niške gumarske industrije Vulkan ima novog vlasnika i to je novoosnovana firma «Vulkan gume Niš», čiji je vlasnik ruska kompanija «Krasnij treugoljnjik», koja se više decenija bavi ovim poslom, kaže izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jovanović i dodaje da je u ovoj fabrici obezbeđen posao za oko 300 radnika, kao i da je ovo jedini način da se nekadašnjem gumarskom gigantu vrati stari sjaj.

U pogonu koji su kupili Rusi nalazi se oko 28 objekata u kojima se proizvode gumene podne ploče, transportne trake, proizvodi od gume i metala, gumena obuća i gumena creva. U planu je da se proizvedena roba  izvozi u Rusiju, Ukrajinu, Kazahstan i Belorusiju. Da je reč o ozbiljnoj kompaniji, govori podatak da posluje 150 godina, kao i da je 2011. godine ostvarila profit dvadeset dva miliona evra. Sve to govori u prilog tome da će «Vulkan», nakon neuspešne privatizacije 2007. godine, konačno ponovo početi sa proizvodnjom i verovatno vratiti sjaj koji je nekada imao, kaže izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jovanović.

Planirano je i da Rusi ulože dodatnih milion evra u deo niškog Vulkana, pa bi pod okriljem novog investitora proizvodnja mogla početi 2015. godine. Jovanović dodaje i to da bi jedino stranim ulaganjima mogla da se pokrene privreda grada.

Da podsetimo, prva licitacija povodom privatizacije «Vulkana», održana 1. februara, bila je neuspešna, dok je  «Vulkan Gume Niš», koji je i kupio pogon Vulkana za tri miliona i četiristo hiljada evra, bio jedini ponuđač na ponovljenoj licitaciji  .

Povezane vesti