018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

RTS i RTV dve godine na budžetu

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević izjavio je da će se javni servisi, Radio televizija Srbije i Radio televizija Vojvodine, u naredne dve godine finansirati iz budžeta, a da će se po isteku tog roka pronaći način za njihovo finansiranje. „Radi se o dva zakona, to su zakon o elektronskim medijima i zakon o javnim meiđskim servisima. Javni medijski servisi su RTS i RTV. U aktuelnoj ekonomskoj situaciji doneta je doluka da finansiranje, ipak, bude iz budžeta, mada ima velikih protivnika tom vidu finansiranja“, rekao je Kolarević.

Kada je reč o medijima na lokalnom nivou, on je objasnio da će se na njih više odnositi zakon o javnom informasnju i medijima i podsetio da država i u tom slučjau ima obavezu da se povuče iz medija. To znači da neće biti direktnog finansiranje, već će se preći na projektno finansiranje. „Opština, Grad Beograd ili lokalne samouprave će raspisivati konkurse u oblasti informisanja u skladu sa potrebama građana na loklanom novu. Te potrebe su definisane u zakonu o javnom infomisanju i medijima. Na te konkurse će svi moći da konkurišu, i oni koji su do sada finansirani iz budžeta i privatni, a stručne komisije će odlučiti ko najviše odgovara“, kazao je Kolarević. Na pitanje ko će biti novi minisar kulture, budući da je dosadašnji Bratislav Petković „rekonstruisan“, Kolarević je rekao da se još ne zna, a da će se verovatno razmišljati o tome da su mnogi poslovi odmakli, što će nova ekipa morati da ima u vidu.

Povezane vesti

  • Juznjak

    Oni mogu, a lokalci ne ????!!!
    Jel ce javni mediji na lokalu konacno uspeti da se izbore za svoje servise ?

  • Nislija 100%

    Ovo mi sve mirise da ce nas Nislije Beogradjani opet da prevedu zedne preko vode-kao sto pripremaju teren za izmestanje pruge ( posle 7-10 godina )! Sugradjani+ Narodni poslanici iz Nisa+ Odbornici Skupstine grada i opstina, ako dozvolite da se odustane od medijske strategije koja predvidja REGIONALNE JAVNE SERVISE, znajte da ce na vasu dusu STO CEMO I SLEDECIH 100 godina ostati samo-BEOGRADSKA KOLONIJA !!!