018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

RRA: Izbaciti nasilje iz najgledanijih termina

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Nacionalni emiteri ne obeležavaju propisno sadržaje koje emituju popodne, a nasilje bi trebalo potpuno da se izbaci iz najgledanijih termina, kažu u Republičkoj radiodifuznoj agenciji. Predstavnicima medijskih kuća sa jugoistoka Srbije danas su predstavili rezultate istraživanja o zaštiti dece označavanjem televizijskih programa.

Sadržaji neprimereni deci na nacionalnim medijima u terminu od 18 do 22 i emisije bez prave oznake o uzrastu kome su namenjene – ovo RRA najviše zamera nacionalnim emiterima. A srpskom etru ništa ne manjka, od psovki, preko nasilja do rijalitija. RRA, UNICEF i Udruženje novinara uverili su se u to i kroz istraživanje od januara do kraja juna ove godine.

Ko šta emituje i u kom terminu? Prosečan gledalac uglavnom ne razmišlja šta deca gledaju popodne, i o tome se razgovaralo na skupu u Nišu.

Na sajtu RRA nalazi se i opšte obavezujuće uputsvo emiterima. Na to šta, kad, i kako emituju obavezuju ih i Zakon o javnom informisanju i Zakon o radiodifuziji. Rijaliti programi kao specifikum ovog podneblja trebalo bi da dobiju posebno mesto u analizama RRA, jedan je zaključaka sa ovog skupa.

Povezane vesti