018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

RPK tužila svoje članove

Komentari: isključeni

Savez udruženja privrednika i klastera jugoistočne Srbije protivi se da njegovi članovi plaćaju zaostalu članarinu Regionalnoj privrednoj komori za prethodne dve godine, jer je, kako ističu, RPK na taj način pronašla samo izvor sopstvenog finansiranja, a da ništa nije učinila za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Regionalna privredna komora tužila je sopstvene članove – mala i srednja preduzeća koja nisu platila članarinu za prethodne dve godine u ukupnom iznosu od nekoliko miliona dinara. Savez udruženja privrednika i klastera ocenjuje da se na taj način ugrožava ionako teško poslovanje firmi na jugositoku Srbije.

Dragana Mijalkovića, direktora preduzeća “Kar-mod“, koje se bavi proizvodnjom tekstila i zapošljava 150 radnika, Regionalna privredna komora tužila je zbog dvogodišnjeg neplaćanja članarine u iznosu od 250.000 dinara. On kaže da je tim postupkom iznenađen, jer njegova firma nema ugovor sa RPK o plaćanju članarine, pritom ga nije upozorila o mogućnosti potraživanja duga sudskim putem. Prema njegovom, kao i mišljenju ostalih privrednika, RPK traži mnogo za usluge koje ne pruža.

Mala i srednja preduzeća na ovdašnjoj teritoriji zapošljavaju oko 3000 radnika. Ukoliko budu primorani da plate članarinu, koju im je, čim su osnovali firmu, po automatizmu, nametnuo stari Zakon iz socijalističkih vremena, bez posla bi moglo da ostane oko 1000 radnika, upozoravaju iz Saveza udruženja privrednika i klastera jugoistočne Srbije. Zbog toga, njegovi članovi zahtevaju da RPK stopira utuživanja.

Predstavnici Saveza udruženja privrednika i klastera jugoistočne Srbije ističu da je novac koji se uzima od privrednika pametnije dati za otvaranje novih radnih mesta, nego za finansiranje visokih plata onih koji godinama rade u RPK, a pritom se u privredu ne razumeju.

Povezane vesti