018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Romi kroz istoriju do današnjih dana

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Iako je Niš jedan od retkih gradova u regionu koji uvažava prava Roma, Nišlije kroz istoriju prema ovoj manjinskoj populaciji nemaju izraženu empatiju, rečeno je na okruglom stolu povodom Svetskog dana Roma.

Gradska propaganda doprinela je da se o Romima u javnosti govori afirmativno. Ipak većina Nišlija ih doživljava drugačije i nikada ih nisu prihvatili kao deo svoje kulture i kroz istoriju Romi su često igrali ulogu „žrtvenog jarca“ i bivali diskriminisani, rečeno je na okruglom stolu „Romi kroz istoriju do današnjih dana“.

- Prikazom romske kulture razbijaju se predrasude i sterotipi o njima, što je važno i u godini tolerancije i obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta – kaže direktorka udruženja Romkinja „Osvit“ Ana Saćipović.

Pristup osnovnim socijalnim pravima, stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje i mnoga druga prava još uvek su teško ostvariv cilj za ogromnu većinu Roma. Zadatak celokupne zajednice, između ostalog, mora biti i jasna identifikacija problema romske zajednice i definisanje strategije kako bi se problemi rešili na efikasan način.

Rezultati istraživanja Centra za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu iz 2003. godine, pokazali su da stanovništvo na teritoriji jugoistočne Srbije najveću distancu pokazuje prema Romima, Albancima, Bošnjacima – Muslimanima. Ipak, u poređenju sa stanjem deceniju unazad, uočene su pozitivne promene u pogledu etničke tolerancije prema manjinskim populacijama.

Povezane vesti