018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rok za upis u katastar ističe 15. marta (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Rok za podnošenje zahteva za upis u katastar nepokretnosti ističe 15. marta i do sada je pristiglo oko 28.000 zahteva. Kako kažu u Upravi za planiranje i izgradnju, dobijanje upotrebne dozvole važno je jer se na taj način sprečava mogućnost rušenja objekta. U ovoj upravi podsećaju da svi građani koji su ušli u postupak legalizacije nisu u obavezi da podnose zahtev za upis u katastar.

Posle postupka legalizacije, koji je istekao 29. januara, i za koji je zahteve podnelo oko 35.000 građana, polovinom marta ističe i rok za upis u katastar nepokretnosti. Ovaj postupak je počeo marta prošle godine i do sada je pristiglo oko 28.000 zahteva. U Upravi za planiranje pojašnjavaju da bi za građane koji nisu ušli u postupak legalizacije bilo važno da svoju imovinu upišu u katastar.

Zadatak uprave u postupku dobijanja dozvole za upis u katastar je u tome da da mišljenje o mogućnosti za izdavanje dozvole imajući u vidu postojeće planove za izgradnju grada. Za 99 procenata pristiglih zahteva uprava je dala saglasnost.

Kako kažu u upravi, za upis je potrebna manja dokumentacija, pa je i sam postupak jeftiniji i košta između 20.000 i 30.000 dinara, uključujući i geodetski snimak.

Inače, pravo da podnesu zahtev za legalizaciju imaju vlasnici individualnih stambenih objekata do 300 m2, stanova u stambenim objektima do 200 metara2, poslovnog prostora do 100 kvadrata, garaža, zatim vikendica do 200 kvadrata, kao i ekonomskih i drugih pomoćnih objkekta

Povezane vesti