018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rok za registraciju poljoprivrednih gazdinstava ističe 31. marta (VIDEO)

Od 10 000 poljoprivrednih domaćinstava na teritoriji Niša, Merošine, Doljevca i Gadžinog Hana, ostalo je još 2000 domaćinstava koja su dužna da do kraja nedelje ispoštuju obavezu preregistracije.

To će im omogućiti da dobiju subvencije od države u iznosu od 12 000 dinara po hekataru, ali i pravo da već od narednog meseca konkurišu za povoljne poljoprivredne kredite.

Ministarstvo poljoprivrede donelo je Pravilnik o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprrivrednog gazdinstva. Upis novih gazdinstava poceo je 25. februara ove godine, a poljoprivredna gazdinstva treba da se registruju ili registraciju obnove do kraja ovog meseca. Jedino tako ostvarice pravo na sve podsticaje u poljoprivredi.

U ministarstvu poljoprivrede kazu da je upis novih gazdinstava definisan novim Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i da nece biti pomeranje rokova za obnou registracije. Obrazci i prijave za registraciju se mogu naci i na internetu , a poljoprivrednici je mogu poslati postom.

Troškovi ovogodišnje setve za 20 do 30% veci su nego lane. Cena semena je veza za 20, mineralno djubrivo skuplje je za 10, dizel gorivo i sredstva za zaštitu bilja do 15%. Na tržištu svega ima u dovoljnim kolicinama, ali je problem besparica zbog sušne godine. Zato bi ratarima dobro dosao novac od subvencija, kao i pomovljni krediti za nabavku repromaterijala za prolecnu setvu, kazu u upravi za Poljoprivredeu i razvoj sela.

Povezane vesti