018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rojters: Arapska liga formira zajedničku vojnu silu

Od:
Komentari: isključeni

ŠARM AL ŠEIK – Lideri Arapske lige, okupljeni na samitu u Egiptu, objaviće formiranje zajedničke vojne sile koja treba da se suprotstavi sve većim bezbednosnim pretnjama u regionu, javlja Rojters, pozivajući se na nacrt završnog kominikea.

Razrada mehanizma i logistike takve regionalne vojne sile, što je ideja egipatskog predsednika Abdel Fataha al-Sisija, mogla bi da potraje mesecima.
U nacrtu dokumenta se vojna sila Arapske lige definiše kao dobrovoljna, što znači da se ni od jedne države se neće zahtevati učešće.
Sa samita Arapske lige će takođe biti upućen poziv borcima šiitskih pobunjenika u Jemenu, koje podržava Iran, da napuste prestonicu i predaju oružje „legitimnim jemenskim vlastima“, navodi se u dokumentu u čiji je uvid imala agencija Rojters.
Region se suočava sa opasnostima jer, dok su sukobi intenzivirani u Jemenu i Libiji, a građanski rat u Siriji ulazi u svoju petu godinu.
Egipat, najmnogoljudnija arapska država, suočava se sa islamističkom ekstermističkom pobunom, a ekstremisti Islamske države su zauzeli delove Iraka i Sirije i iznedrili frakcije širom arapskog sveta.
SAD i druge velike sile nastoje da postignu konačni nuklearni sporazum sa Iranom, u procesu koji brine mnoge sunitske arapske lidere jer su oprezni zbog narastajućeg regionalnog uticaja šiitskog Irana.
Tanjug 29.03.2015 12:02
Foto AP, MENA