018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

RFZO: Pojeftinjenje lekova za mesec dana? (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Do najavljenog pojeftinjenja pojedinih lekova sa takozvane ,,pozitivne liste“, moglo bi da dođe već za tridesetak dana, rekla je za Nišku televiziju direktorka niške filijale Fonda za zdravstveno osiguranje Svetlana Milijić, negirajući priče o mogućoj nestašici lekova. Na predlog Svetske banke, niže cene za 30 do 50 odsto očekuju se za pojedine lekove za povišeni krvni pritisak, antidepresive, određene sedative i lekove protiv anksioznosti. Pojeftiniće i neki antibiotici, kao i sredstva protiv povišenog holesterola, a sve to doneće uštedu pacijentima do 5 milijardi dinara na godišnjem nivou.

Proizvođači lekova u Srbiji do sada su diktirali cene koje su, po nekim procenama, više i za 15 odsto u odnosu na vodeće zemlje Evropske unije. Ukoliko Vlada usvoji predlog Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, doći će do značajnog pojeftinjenja najpropisivanijih lekova iz više grupa sa ,,pozitivne liste“ u zemlji, i to za 30 do 50 odsto, kaže za NTV direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje u Nišu Svetlana Milijić.

Manje novca izdvajaće pacijenti, ali će uštedeti i država, odnosno Fond za zdravestveno osiguranje jer će se, praktično, iz republičke kase manje para izdvajati za participaciju do tržišne cene leka, koju naplaćuju proizvođači, poručuju iz Fonda.

Razlog pojeftinjenja je taj što proizvodjač koji nije patentirao određeni lek može da ga prodaje po nižoj ceni jer nije imao troškove istraživanja, razvoja leka i rada istraživača. Deset godina nakon patentiranja leka, pravo da ga proizvode imaju i farmaceutske kompanije čiji su troškovi znatno manji, pa je i cena leka, koji je praktično kopija po licenci, niža. Važno je reći da će pojeftiniti lekovi koji su već na našem tržištu.

Povezane vesti