018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva za Rusiju

Od:
Komentari: isključeni

BANJALUKA – Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov smatra da je rezolucije o Srebrenici, koju je pripremila Velika Britanija za usvajanje u Savetu bezbednosti UN, neprihvatljiva za Rusiju i da onakva kakva je sada nema pravo da postoji, a ukoliko bude razmatrana onda mora biti objektivna.
U Nacrtu rezolucije Velike Britanije osuđuje se svako poricanje genocida u Srebrenici, a članice UN se pozivaju da budućim generacijama „usade lekcije“ iz prošlosti, odnosno apeluje na države da lekcije o ovakvim zločinima uđu u školske udžbenike.
O rezoluciju, koja je postala glavna tema u BiH i regionu, bi 7. jula, četiri dana pre obeležavanja dve decenije od zločina u Srebrencii, trebalo da se izjasni Savet bezbednosti UN.
Upitan kakav je stav Rusije o tom dokumentu, Ivancov je u intervjuu „Glasu Srpske“ naglasio da je to pitanje „veoma osetljivo, različito se tumači i različito koristi“.
„Ono što se desilo u Srebrenici je velika tragedija, ali Srebrenica nije jedina tragedija koja se desila tokom rata u BiH. Moramo poštovati sve žrtve konflikta – Bošnjake, Srbe i Hrvate. Kada se obeležava godišnjica u Srebrenici, onda se mora misliti na posledice koje bismo mogli imati na odnose između naroda u ovoj zemlji“, upozorava ruski diplomata.
Ruska Federacija, ističe Ivancov, ne stavlja odgovornost „na Srbe i Srpsku“ za zločin u Srebrenici i dodaje da su za svaki zločin krivi pojedinci i nema kolektivne krivice.
„Ne može biti govora o tome da je genocid bio počinjen nad jednim narodom. To treba jasno da se zna. Postoji i druga strana zločina koji je počinjen u Srebrenici. Ne radi se o zločinu koji je počinjen jednoj strani koja je učestvovala u konfliktu ili jednog cijelog naroda nad drugim. Smatram da je ovo pitanje veoma politizovano i bilo koje njegovo tumačenje treba da bude veoma pažljivo“, jasan je ambasador.
Što se tiče rezolucije, ubeđen je da onakva kakva je sada nema pravo da postoji i da, ukoliko bude razmatrana u Savetu bezbednosti UN, „mora biti objektivna“.
„Rezolucija ne treba da govori o prošlosti, nego o budućnosti, pomirenju i poverenju, bez kojeg nije moguć normalan razvoj zemlje“, zaključak je Ivancova.
Inače, ambasador Rusije demantovao je pisanje „Dnevnog avaza“ da je rekao da se u Srebrenici desio genocid.
Ivancov je, kako prenosi Radio televizija Republike Srpske, poručio da se tragedija u Srebrenici pokušava politizovati i da to nije put pomirenja u BiH.
Na pitanje da li će Rusija uložiti veto na rezoluciju o Srebrenici rekao je da je rano o tome govoriti i da konačan tekst predloga rezolucije nije pripremljen.
Ocenu da će Rusija uraditi sve da se diplomatskim putem dođe do usaglašenog teksta rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN, ako je to moguće, izneo je i predsedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
„A da li će ići na veto ili ne, to zaista ne znam. Smatram da bi i druge zemlje članice Saveta bezbednosti trebalo da imaju razuman stav i da pokušaju doći do teksta koji će biti opšteprihvatljiv“, navodi Ivanić.
Britanski ambasador u BiH Edvards Ferguson smatra da nema primerenijeg načina da se iskaže poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata u BiH nego što je donošenje rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN.
Prethodno, šef bosansko-hercegovačke diplomatije Igor Crnadak izjavio je da misli da će se u Sarajevu vrlo teško poštići dogovor o tekstu rezolucije o Srebrenici, te ocenio da je reč o vrlo riskantnom potezu u osetljivom trenutku kada BiH pokušava da napravi široki front zajedništva, kada su u upitanju ekonomske reforme i definitivno okretanje budućnosti.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je, pak, poručio da „ako je neophodno da se usvoji rezolucija o Srebrenici, zašto ne bi bila takva da Srebrenica bude proglasena mestom genocida i nad Srbima i nad Bošnjacima“.
Entitetski predsednik smatra da bi to bilo u funkciji pomirenja u BiH, a ne, kako je rekao, „jednostrane kvalifikacije koje se zagovaraju“.
Dodik će danas u Sankt Peterburgu razgovorati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, kome će preneti stav Republike Srpske o predloženoj britanskoj rezoluciji koju, kako kaže, treba odbaciti kao nepotrebnu i nedovoljno objektivnu.

Tanjug 19 Jun 2015 10:54
Foto Tanjug, video