018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Retrospektiva filmova Gorana Radovanovića (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi:

U maloj sali Niškog kulturnog centra, večeras se nastavlja retrospektiva filmova Gorana Radovanovića, reditelja iz Beograda. Goran Radovanović je dobitnik 50 evropskih i svetskih filmskih nagrada, a večeras će biti prikazana njegova dva dokumentarna filma – “Kasting “ i “Pileći izbori”. Njegovo najnovije ostvarenje, igrani film “Enklava”, biće premijerno prikazan na FESTU u februaru 2015.

Po formalnom obrazovanju istoričar umetnosti, po zanimanju reditelj, poliglota, slobodni strelac iliti “freelancer” u modernom žargonu. Godinu dana je proveo na Kubi, u Havani kao profesor u filmskoj školi i to smatra svojim najbezbrižnijim životnim periodom. Na Kubi je nastao dokumentarni film “Uz Fidela do kraja”, koji ga je doveo u poziciju jedinog Srbina koji je Špancima prodao film i to na španskom jeziku. Najnovije ostvarenje, igrani film “Enklava” radio je četiri godine. Film je upravo izašao iz montaže, a premijerno će biti prikazan na FEST-u u februaru sledeće godine.

Inače, “Enklava” je emotivna priča koja govori o životu srpskog življa na Kosovu i Metohiji. Scenario za film Radovanović je završio još 2004. godine, izvesno vreme proveo je na Kosovu tražeći glumce za uloge 4 dečka, a snimljen je u okolini Valjeva, u srcu Šumadije.

Retrospektiva filmova Gorana Radovanovića nastavlja se večeras i sutra prikazivanjem dokumentarnioh ostvarenja “Kasting”, “Pileći izbori”, “Moja domovina”, “Maketa” i “Uz Fidela do kraja”. Projekcije počinju u 19 h, a publika u maloj sali NKC-a imaće priliku i da se lično upozna sa rediteljem i nakon projekcija razgovara sa njim.

 

 

 

Povezane vesti