018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rešiti problem s lekovima ili kontramere protiv Albanije

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović izjavila je danas da će Srbija preduzeti adekvatne kontramere, ukoliko Albanija ne povuče spornu odredbu iz zakona da balkanske zemlje pre izvoza lekova moraju najpre da ih registruju u EU.
Todorović je, gostujući na RTS, rekla da iz Albanije još nisu dobili odgovor zašto pravilo o registraciji lekova važi samo za balkanske zemlje i dodaje da očekuje da dogovor uskoro bude postignut. „Albanski zakon primenjuje se od septembra, ali je balkanskim zemljama na koje se odredba odnosi dat rok od šest meseci da se prilagode i ta puna primena počinje prvog marta“, naglasila Todorović. Ona je dodala da je rok od šest meseci veoma kratak za registraciju lekova u EU i da nije izvesno da će naše fabrike moći da lekove registruju u tom roku. Todorović je naglasila da je veoma čudno što Albanija diskriminiše samo balkanske zemlje, koje su i potpisnice Sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). Todorović je naglasila da čine sve da se sporna odredba iz zakona eliminiše, ali da ako pregovori ne uspeju, najavljuje kontramere za albansku stranu.
Upitana da li bi kontramere Albaniji, ukoliko se ne pronađe rešenje značile zabranu uvoz iz Albanije neke robe, Todorović je odgovorila potvrtno. Ona kaže da je i EU obaveštena o sporu sa lekovima, i da pruža podršku Srbiji, BiH i Makedoniji da što pre reše problem i zaštite svoje izvoznike. Pomoćnica ministra trgovine podsetila je da ovo nije prvi spor u CEFTI, i da je Srbija ranije imala problema sa izvozom pšenice i brašna u Makedoniju, ali i da sa BiH još ima nerešenih sporova.
Tanjug 19.11.2014 09:35
Foto Tanjug, D.Peternek (Ilustracija)