018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Republika Italija nudi kredite za kupovinu sopstvene robe (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Vlasnici mikro, malih i srednjih preduzeća mogu da uzmu kredit Republike Italije u iznosu do milion evra, a Javno-komunalna preduzeća kreditiraju do 2 miliona evra uz kamatnu stopu od 4,35 odsto godišnje. Uslov je da minimum 70 odsto novca iskoriste za kupovinu robe i usluga italijanskog porekla.
Druga kreditna linija Republike Italije za mikro, mala, srednja i Javno-komunalna preduzeća iznosi 30 miliona evra. Uz kamatnu stopu od 4,35 odsto godišnje, grejs period 2 godine i otplatu za 8 godina u polugodišnjim ratama. Mikro preduzeća mogu da uzmu kredit od 5 000 evra do milion evra, dok je za mala i srednja preduzeća minimum 50 000 evra. Kredit za JKP iznosi od 150 000 do 2 000 000 evra. Uslov je da veći deo sredstava bude utrošen na klupovinu italijanske robe ili usluga.
Italija kreditira preduzeća koja se bave poljoprivredom, građevinarstvom, elektroprivredom, telekomunikacijama, tekstilnom, mašinstvom, hemijskim proizvodima, zdravstvam, uslugama, energijom, proizvodnjom, transportom i turizmom. JKP mogu da dobiju kredit za izgradnju i održavanje puteva, vodosnabdevanje, upravljanje otpadom, javnu rasvetu, poslovne inkubatore, turističku infrastrukturu, kanalizacionu mrežu, javni prevoz i industrijske zone i parkove. Krediti su dostupni preko 9 komercijalnih banaka.
Privrednici koji budu dobili kredit mogu da kupe neophodnu robu italijanskog porekla u Srbiji uz potvrdu o poreklu ili da uz pomoć Italijanske ambasade nađu pertnere u Italiji.