018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Registracija poljoprivrednih gazdinstava do 31. marta

Komentari: isključeni
Tagovi:

Poljoprivredna gazdinstva u Srbiji do 31. marta mogu da se registruju ili obnove registraciju, kako bi ostvarili prava na sve podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je upis novih gazdinstava definisan novim Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i da neće biti moguće pomeranje roka za obnovu registracije.

Ministarstvo poljoprivrede donelo je Pravilnik o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva. Upis novih gazdinstava počeo je 25. februara ove godine, a poljoprivredna gazdinstva treba da se registruju ili registraciju obnove do kraja ovog meseca. Jedino tako ostvariće pravo na sve podsticaje u poljoprivredi.

Troškovi ovogodišnje setve su za 20 do 30 odsto veći nego lane. Cena semena je veća za 20, mineralno đubrivo skuplje za 10, dizel gorivo i zaštitna sredstva do 15 odsto. Na tržištu svega ima u dovoljnim količinama, ali je problem besparica zbog sušne godine. Zato bi ratarima trebalo što pre isplatiti prvi novac od subvencija, kako bi obezbedili neophodan repromaterijal, kaže Saša Stanković iz Poljoprivredne stručne službe.

Stanković dodaje da će setva vodećih kultura kukuruza i pšenice na oko sedamdeset hiljada hektara u Nišavskom okrugu početi najkasnije 10. aprila i obezbeđeno je dovoljno bezbednog semena, ističu u Poljoprivrednoj službi Niša.

Povezane vesti