018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Regionalni izbori u Rusiji, prvi put glasanje na Krimu

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U Rusiji se danas održavaju regionalni izbori na kojima će glasati približno 75 miliona birača, a prvi put posle ujedinjenja sa tom zemljom, za izbor lokalnih organa vlasti glasaće i građani republike Krim i grada federalnog značaja Sevastopolja, javile su ruske agencije.

Izborna mesta biće otvorena u svim regionima, izuzev Ingušetije, i biće izabrani čelnici 30 od ruskih 85 regiona, predstavnici za 14 regionalnih parlamenata i tri gradonačelnika regionalnih prestonica – Blagovešensku, Južno-Sahalinsku i Anadiru.

U 21 administrativnom centru stanovnici će birati odbornike skupština, a parlamentarni izbori biće održani i u glavnom gradu Rusije, Moskvi, gde će se prvi put za poslednjih 11 godina glasati isključivo po jednomandatnim izbornim okruzima, navodi Itar-Tas.

Nova moskovska Duma (skuspština) imaće umesto dosadašnjih 35, 45 deputata, a analitičari predviđaju da bi pored Jedinstvene Rusije i Komunističke partije mandate moglo da osvoji do sedam partija, kao i neki nezavisni kandidati.

U čitavoj Rusiji za glasanje na izborima različitih nivoa i referendumima biće otvoreno 64.000 biračkih mesta.

Prva biračka mesta počela su da rade još sinoć u najistočnijim regionima, u Magadanskoj oblasti i na Kamčatki, kao i u Čukotki, gde će, između ostalog biti izabrana skupština i gradonačelnik Anadira.

Prvi put otvorena su biračka mesta na Krimu, na kojem se bira 75 deputata skuupštine, i u Sevastopolju gde će u gradsku skupštinu biti izabrana 24 predstavnika.

U oba subjekta biće održani i opštinski izbori.

Vršilac dužnosti krimskog predsednika Sergej Aksjonov izjavio je da su otvorena sva biračka mesta i da je bezbednost u potpunosti osigurana.

Aksjonov je pritom naglasio da posle izbora niko neće moći da „parazitira“ na izjavama da će „nekako vratiti Krim“, jer je „odluka (o ulasku u sastav Rusije) konačna, bez prava na žalbu“, prenela je agencija RIA Novosti.

„Kod nas nastupa nova stranica istorije“, kazao je Aksjonov, koji je prvi glasao na jednom od biračkih mesta u Simferopolju, ističući da je glasao „za stabilnost i red“.

Žitelji Krima i Sevastopolja biraju regionalne parlamenta i sve lokalne organe vlasti, nakon čega će parlamenti izabrati gubernatore u tim novim subjektima Ruske Federacije, kojoj su se priključili posle referenduma marta ove godine na kojima su se građani izjasnili za istupanje iz Ukrajine i prisajedinjenje Rusiji.

Zbog više vremenskih zona, u Rusiji će glasanje trajati 21 sat, poslednja biračka mesta biće zatvorena u 21 sat po moskovskom (19 po srednjoevropskom) vremenu u Kalinjingradskoj oblasti, gde se biraju organi vlasti u nekoliko gradova, rejona i sela tog najzapadnijeg regiona Rusije.

Zamenik predsednika Centralne izborne komisije Leonid Ivljev rekao je da su ovi izbori rekordni po broju birača.

Itar-Tas s navodi da ovi izbori mogu da se nazovu generalnom probom pred izbore za Državnu dumu (donji dom federalnog parlamenta) 2016, jer će stranke koje pobede faktički osvojiti pravo na učešće na federalnim parlamentarnim izborima bez dodatnih uslova, budući da po nedavnim izmenama zakona mogu da istaknu svoje liste i kandidate bez sakupljanja potpisa, uz uslov da imaju mandate u Dumi i regionalnim skupštinama.

(Tanjug)

 

Povezane vesti