018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Reforme nove Vlade

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Prvi opsežan paket reformskih zakona, koji će se već posle prvog maja naći u skupštini, doprineće stvaranju pravog tržišnog okruženja u Srbiji, kao i daljem smanjenju korupcije i promeni načina poslovanja u zemlji.

Dan posle ekspozea premijera Aleksandra Vučića, u kome je jedna od tri glavne tačke i konsolidacija budžeta, ministar finansija Lazar Krstić poručuje da će nastojati da se rupa u budžetu zatvori na način koji neće udariti direktno na građane, uz najavu da će od 1. jula biti ukinut socijalni porez.

Reforme najavljuje i nova potpredsednica Vlade zadužena za modernizaciju Kori Udovički, koja kaže da će nove mere prvi put pratiti mehanizam usaglašavanja različitih ministarstava.

Dan posle formiranja Vlade – ciljevi su poznati. U reforme se kreće odmah posle prvog maja, kada bi trebalo da krene proces donošenja opsežnog paketa reformskih zakona koji će u Srbiji stvoriti pravo tržišno okruženje i pomoći daljem uništenju korupcije. Reformisaće se i način poslovanja u Srbji, a jedan od krajnjih ciljeva su i nove investicije, kaže premijer Vučić.

Pored detaljne reforme ekonomije, premijer je precizirao da su najvažniji zadaci njegovog kabineta i razvijanje privatnog sektora i konsolidacija budžeta smanjenjem troškova. S tim u vezi, ministar za finansije Lazar Krstić pojašnjava da će se raditi na tome da budu smanjeni troškovi i budžetski deficit radi fiskalne konsolidacije i da se u narednih šest meseci pokuša da se „rupa u budžetu zatvori na način koji neće udariti direktno na građane“. Krstić je takodje najavio da se solidarni porez od 1. jula neće primenjivati i da će paket zakona biti u Skupštini Srbije u maju i junu, od kojih se jedan odnosi i na rebalans budžeta.

Borba protiv sive ekonomije takodje je među prioritetima kabineta ministra finansija. Prioritet će biti i uvođenje reda u javna preduzeća, rebalans budžeta, a krajem godine po prvi put imaćemo programski budžet, kako bi bila ostvarena kontrola nad novcem. Dan posle predstavljanja ekspozea premijera Vučića u Skupštini Srbije, oglasila se i potpredsednica Vlade Kori Udovički. Ističući da su mere koje je najavio premijer vrlo važne i vrlo hitne, ona je rekla da je već bila u vladi koja je morala da donese slične bolne mere. Prioriteti su tu i oni se moraju sprovesti.

O značaju formiranja nove Vlade Srbije i njenim reformskim namerama, izveštavalo se i u inostranstvu. Agencija AFP prenela je da su najvažniji ciljevi nove vlade reforma zastarelog privrednog sistema, smanjenje budžetskog deficita i ubrzanje pregovora za članstvo u EU.  “Nova vlada će morati da progura stroge mere štednje, uključujući privatizaciju više od 170 državnih preduzeća, uz smanjenje subvencija i povećanje poreza”, ocenjeno je u izveštaju ove agencije. Vlada će takođe, navodi Frans pres, morati da se fokusira na dalju normalizaciju odnosa sa Kosovom, što je ključni uslov za evrointegracije, dok je Agencija AP izvestila da je Vučić najavio poslanicima da će „spavati i jesti“ u skupštini da bi usvojili set zakona koji su neophodni za tržišnu reformu.

Povezane vesti