018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Referendum na Krimu, za pripajanje Rusiji ili ne

Od:
Komentari: isključeni

TANJUG SIMFEROPOLJ – U osam sati po lokalnom (sedam po srednjoevropskom) na Krimu su otvorena biračka mesta na kojima će građani odlučivati o prisajedinjenju te autonomne republike Rusiji ili ostanku u sastavu Ukrajine sa obnovljenim ustavom iz 1992. godine.

Rusija je ranije najavila da će uvažiti mišljenje stanovništva Krima a ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da odluka o njegovom održavanju „u potpunosti odgovara normama međunarodnog prava“, dok vlasti u Kijevu i zemlje Zapada referendum smatraju nelegalnim.

Krimska skupština je 6. marta donela načelnu odluku o pristupanju Rusiji s pravom subjekta federacije, a na referendumu građani odgovaraju na dva pitanja – „Da li ste za ujednjenje Krima i Rusije s pravom subjekta Ruske Federacije?“ i „Da li ste za obnavljanje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dela Ukrajine?“.

Na referendumu mogu da učestvuju punoletni građani Ukrajine registrovani na Krimu, kao i u gradu sa posebnim statusom, Sevastopolju, u kom se nalazi ruska Crnomorska flota.

Za plebiscit je odštampano 1.512.725 biračkih listića na ruskom, ukrajinskom i krimsko-tatarskom jeziku, koliko ima građana sa pravom glasa, od čega u Sevastopolju 309.774.

Na Krimu će biti otvoreno 1.239 biračkim mesta, uključujući 192 u Sevastopolju.
Tokom glasanja u Sevastopolju su milicija i služba za vanredne situacije pojačali nivo bezbednosti a na ulicama će biti angažovani odredi samoodbrane.

Glasanje će trajati 12 sati i biće završeno u 19 sati po srednjoevropskom vremenu.
Prvi zvanični rezultati, kako je najavio predsednik komisije za pripremu referenduma Mihaila Mališeva biće objavljeni do kraja dana a konačni sutra, 17. marta.

Za praćenje referenduma prijavilo se vise od 800 novinara, kao i vise od 180 posmatrača iz 23 zemlje.
Ukoliko birači odluče za ujedinjenje sa Rusijom, Krim će se obratiti Rusiji sa predlogom o prijemu na osnovu odgovarajućeg međudržavnog dogovora u sastav Ruske Federacije, dok Sevastopolj ima nameru da bude odvojeni subjekt, poput Sankt-Peterburga ili Moskve.