018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Redovnim kontrolama protiv dijabetesa (VIDEO)

Komentari: isključeni

Kardiovaskularna oboljenja su u Srbiji sve češća pojava, kažu stručnjaci. Akcije preventivne kontrole pritiska i šećera u krvi, zbog toga su veoma bitan faktor u sprečavanju nastanka težih oblika bolesti. Jedna takva, održana je danas u Niškoj Banji u organizaciji Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika.

Meštani, ali i zaposleni u opštini Niška Banja proverili su svoje zdravstveno stanje i izmerili nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

Dijabetes i hipertenzija nisu retka oboljenja, ali se pravilnim načinom života mogu sprečiti ozbiljniji oblici. Svako rano otkrivanje povišenog šećera ili krvnog pritiska može pomoći u sprečavanju drugih bolesti, napominju u Zavodu.

Ovo je još jedna u nizu akcija Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, a biće ih još, kažu iz ove ustanove. Značaj ovakvih aktivnosti je veliki jer oni koji se odazovu mogu dobiti korisne savete.

Fizička aktivnost, pravilna ishrana i redovne kontrole zdravlja neki su od načina za sprečavanje bolesti šećera i krvnog pritiska. Ovi problemi najčešće se javljaju kod osoba između 40 i 65 godina. Da podsetimo, Institut za javno zdravlje saopštio je da 670.000 ljudi u Republici Srbiji pati od dijabetesa što je 6,5 odsto stanovnika, dok su predviđanja da će u narednih 20 godina broj obolelih biti udvostručen.

Povezane vesti