018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rebalans budžeta Grada u septembru

Komentari: isključeni

Usvajanje seta poreskih zakona, u velikoj meri će se odraziti i na priliv novca u gradski budžet, a prema prvim procenama, manjak koji će nastati zbog smanjenja stope poreza na zarade građana mogao bi da dostigne osamsto miliona dinara, kažu u niškom SNS-u.

Bez obzira na takve posledice, naprednjaci podržavaju usvajanje ovog zakona, a sredstva koja nedostaju biće jednim delom nadoknađena boljom naplatom poreza na imovinu sa jedne, i rebalansom gradskog budžeta i štednjom, sa druge strane, kaže odbornik u gradskom parlamentu Vladica Maričić.

Odmah po usvajanju novih poreskih zakona, počeće i analiza njihovog uticaja na priliv sredstava u gradski budžet, kome je upravo porez na plate jedan od glavnih izvora, kaže odbornik Maričić.

Prve procene govore o čak osamsto miliona dinara manjka u gradskoj kasi, ali tačan iznos biće utvrđen tokom leta, kada će biti pripremljen i rebalans gradskog bužeta, koji nas očekuje najverovatnije već septembra. Ono što Grad može da učini je i bolja naplata iz sopstvenih izvora, a to se, pre svega, odnosi na naplatu poreza na imovinu građana, koja je do sada bila izuzetno slaba, kažu u SNS-u.

Najbolji način za punjenje budžeta je povećanje broja zaposlenih, iz čijih se plata i pune državni i lokalni budžeti, kaže Maričić i napominje da gradsko rukovodstvo intenzivno radi i pregovara sa nekoliko novih investitora koji bi otvorili svoje pogone u Nišu i uposlili građane. Dok se ti dogovori ne realizuju, i ne oživi privreda, kaiš se mora stezati i u državnoj, ali i u gradskoj kasi, a kapitalni projekti moraće da sačekaju neko bolje vreme.

Povezane vesti