018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Reakcije na mere štednje

Komentari: isključeni

Primena ekonomskih mera, koje je juče predstavila Vlada Srbije, mahom će početi posle Nove godine, ali su očekivanja građana, ekonomista, ali i privrednika, velika. Opozicija, naravno, kritikuje Vladine mere, ocenjujući ih nedovoljnim, međutim, za razliku od političara, ekonomisti su, u velikoj meri, podržali predlog ministra Krstića, a podrška ovom planu stigla je i iz Vašingtona, sedišta Međunrodnog monetarnog fonda.

Svi se, ipak, slažu u jednom – predložene mere su dobre, ali samo za početak, i kao deo sveobuhvatnijeg procesa reformi, koji bi zahvatio čitav društveni sistem u Srbiji.

Pojašnjavajući predlog Vlade ministar finansija Lazar Krstić rekao je jutros da je za 2014. godinu predviđena fiskalna konsolidacija od oko jedan i po do dva odsto, odnosno ušteda šeststo do osamsto miliona evra, što je neophodan minimum da bi se kupilo vreme za sprovođenje reformi i smanjenje ukupnih troškova. Krstić je dodao i da ta suma iznosi oko polovinu potrebnih sredstava od oko jedne i po milijarde evra trajnih ušteda da bi se ostvarila stabilizacija.

Međunarodni monetarni fond sinoć je pozitivno ocenio predložene mere Vlade Srbije za smanjenje subvencija i plata u javnom sektoru, kao i za bolju naplatu poreza, uz napomenu da je to značajan korak u dobrom smeru i signal rešenosti srpskih vlasti da se izbore sa ekonomskim problemima.

Sa tim se slažu i domaći ekonomisti.  I privrednici su svesni da je štednja i stabilizacija potrošnje neophodna, ali podsećaju da su neophodne i dodatne promene, kako bi se privredi dalo više prostora za razvoj.

Oni koje predložene mere najviše i zanimaju, a to su obični građani, zadovoljni su jer, izuzev povećanja pdv-a sa 8 na 10 posto, što se odnosi pre svega na deo prehrambenih proizvoda, grejanje, knjige i slično, najveći teret se prebacuje na one sa višim zaradama, što, na prvi pogled, i deluje najpravičnije. Da li će zaista tako i biti, videćemo vrlo brzo.

Povezane vesti