018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Reagovanja: Perfidan i pažljivo izrežiran incident

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Incident na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije pažljivo je i namerno izrežirana i neodgovorna provokacija, ocenjuju strani i srpski zvaničnici i analitičari u prvim reagovanjima.
Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt ocenio je preko Tvitera da se na utakmici dogodila „neodgovorna provokacija“.
„Neodgovorna provokacija na utakmici Srbija-Albanija“, napisao je Bilt i dodao:
“ Nadam se da će premijeri obe države uvideti potrebu za unapredenjem bilateralnih odnosa“, rekao je on.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid utakmice.
„Ovo se nikada nije dogodilo ni na jednoj fudbalskoj utakmici i unapred je pripremljeno. Za mene je centralno pitanje kako će reagovati Evropska unija i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu „Velike Srbije“ u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U ovom incidentu naročito je sporna činjenica da je to uradio brat premijera Albanije koji treba ovde da bude gost. Sve to stavlja politicku dimenziju na ceo dogadaj i ovo je politicka provokacija“, rekao je Dačić za „Blic“.
On je rekao i da su tokom celog dana diplomate iz EU vršile pritisak da se albanski navijači, koje su srpski organi hteli da zadrže na aerodromu, puste na stadion, iako nisu imali karte.
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je ubacivanje transparenta sa obeležjima Velike Albanije na utakmici ocenio kao „nedopustivu i za svaku osudu perfidnu provokaciju ekstremista“, i istakao da očekuje da i albanska strana osudi incident.
„Na delu je zaista jedna brutalna zloupotreba sporta od strane albanskih ekstremista“, izjavio je Udovičić Tanjugu.
On je istakao da nije bilo incidenata sa nase strane, naprotiv.
„Pokazali smo se kao dobri domacini. Nijedna ružna reč sa naše strane. Čak i nakon ove perfidne provokacije ekstremista naši navijači su u većini pokazali prisebnost“, rekao je srpski ministar.
On je ocenio da ovakva dešavanja sigurno neće pozitivno uticati na odnose u regionu.
Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport osudio je nasilje i političke provokacije tokom utakmice i odbacio navode pojedinih medija da je insistirao da policija pusti Albance koji su doputovali na beogradski aerodrom sa zastavom OVK.
„Nema svrhe da komentarišem izmišljotine u nekim današnjim medijima“, naveo je Devenport preko Tvitera.
„Vlada nam je sinoć objasnila svoje postupke oko albanskih navijača. Nisam ja insistirao ni na čemu“, rekao je ambasador EU.
Fudbalski savezi Srbije i Albanije dogovorili su se uoči utakmice da neće biti gostujućih navijača na njihovim duelima.
Neki beogradski mediji su izvestili da je na aerodromu „Nikola Tesla“ juče zaustavljena grupa albanskih navijača koji su nosili albanske zastave i kape sa oznakom OVK, nakon čega su pojedine evropske diplomate intervenisale, među kojima Devenport.
Devenport je naveo preko Tvitera da osuđuje sinoćno „nasilje i političke provokacije“ i poručio da je sada na vladama u Beogradu i Tirani „da pokažu hrabrost i odgovornost i da ih takve akcije neće skrenuti sa evropskog puta.

Platini i Blater osudili incident

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini rekao je da je duboko rastužen događajima u Beogradu.
„Fudbal bi trebalo da zbližava ljude i politika ne bi trebalo da se meša u naš sport“, preneo je Platinijevu izjavu na Tviteru portparol UEFA Pedro Pinto.
Platini je u toj izjavi takođe, nazvao događaje u Beogradu „neoprostivim“.
Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Jozef Blater osudio je incidente i poručio da fudbal ne sme da se koristi u političke svrhe.
„Fudbal nikada ne sme da se koristi u političke svrhe. Snažno osuđujem sve što se desilo na utakmici“, napisao je Blater na svom Tviter profilu.

Analitičari: Incident u vezi sa posetom Putina Beogradu

Politički analitičar Branko Radun izjavio je danas da je incident režiran sa ciljem da se pošalje poruka vlastima u Beogradu da je moguć haos, ukoliko se u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina, organizuje vojna parada i da je to napad na Srbiju.
Radun je rekao da iza incidenta ne stoji samo Albanija, nego da su verovatno i neki centri moći sa zapada želeli da stvore haos uoči dolaska Putina.
Reč je o nečuvenoj provokaciji sa ciljem destabilizacije situacije u Srbiji i izvršenja udara na vlast u Beogradu, istakao je Radun, u Jutarnjem programu TV Pink.
Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je u ono što se dogodilo na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija umešana albanska država i neki zapadni centri moći iz EU i da je to u vezi sa najavljenom posetom predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu.
Anđelković je, u Jutarnjem programu RTS-a, ocenio da nije reč ni o kakvom incidentu, nego da su to sistematično isplanirali i sproveli oni koji ne žele da Putin poseti Beograd, koji ne žele stabilnu Srbiju.
TANJUG 15.10.2014 11:55
Foto Tanjug/D. Stanković