018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Reagovanja na povratak Šešelja u Srbiju

BEOGRAD – Dolazak Vojislava Šešelja privremeno na slobodu nije vest od značaja za predstavnike vlasti, koji u lideru radikala vide ostatak prošlosti, ali iz civiljnog sektora upozoravaju da ne treba zaboraviti zašto je otišao u Hag, te podsećaju da to nije bilo zbog verbalnog delikta.
Premijer Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u Boru, poželeo je Šešelju dobro zdravlje i sreću, a predsednica Heslinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ukazala da nije dobro što se o povratku Šešelja govori samo na dva načina – da se vraća kao žrtva Haškog tribunala, ali i da je deo zavere da se destabilizuje Vlada Srbije.
Prema njenim rečima, Šešelj je bio simbol etničkog čišćenja i pljački, bio je na terenu kada su proterivani Hrvati iz Srema i pravljeni spiskovi nepodobnih osoba, a nije bez značaja ni činjenica da je i sam odgovoran što još nema presude u Hagu, jer je suđenje često prekidano zbog njegovih neumesnih izjava.
Predsednicu Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Skupštini Vojvodine Maju Sedlarević, kako kaže, užasava relativizacija povratka Šešelja, gde je on predstavljen kao žrtva.
„Dolazim iz Hrtkovaca i dobro pamtim šta je Šešelj tamo radio, pamtim moje komšije Hrvate koji su morali da se vrate u Hrvatsku“, rekla je danas Maja Sedlarević na skupu „Otpor ekstremizmu“ u Beogradu.
Centar za evroatlantske studije (CEAS) smatra da je upravo puštanje na privremenu slobodu prilika da se podseti da Šešelja ne terete zbog verbalnog delikta, već da mu je u Hagu suđeno kao jednom od učesnika u zajedničkom zločinačkom poduhvatu sa ciljem trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa trećine teritorije Hrvatske, iz većeg dela BiH, kao i iz delova Vojvodine.
Prema optužnici, podseća CEAS, Šešelj je učestvovao u regrutovanju, finansiranju, naoružavanju, opremanju i usmeravanju dobrovoljaca povezanih sa SRS, poznatijih kao četnici ili šešeljevci.
Ranije danas ministar policije Nebojša Stefanović, komentarišući pojedine izjave radikala, rekao je da se vlast ne bavi prošlošću, te da on odbija da dozvoli da nas „bilo ko vuče u politički mulj i prošlost, ko god to bio, da li to bio Šešelj, Šarović, ili bilo ko drugi iz Srpske radikalne stranke“.
Vlast, prema njegovim rečima, želi mirnu i stabilnu Srbiju, a ne incidente, što važi i za MUP, a to je potvrdila i potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavom da Srbija ide napred te da sve što je bilo u prošlosti pokušava da prevaziđe.
Ona je odbila bilo kakvu povezanost povratka Šešelja sa stabilizacijom ili destabilizacijom zemlje, podsetivši da je upravo vlada dala garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.
Ministar pravde Nikola Selaković sinoć je rekao da u puštanju na privremenu slobodu Šešelja ne vidi nikakav politički potez, te da je vlada ispunila sve obaveze koje su joj bile postavljene „ne praveći razliku između Šešelja i bilo kog drugog optuženika“.
„U puštanju Šešelja ne vidim apsolutno nikakav politički potez, a ako neko smatra da je to politički potez, onda je to neko ko ozbiljno računa na njegovu politiku“, rekao je Selaković za RTS, uz ocenu da je politika koju je Šešelj vodio dok je bio politički aktivan „politika koja je promašena i neuspela priča u koju građani nisu poverovali“.
Tanjug   12.11.2014 16:43
Foto Tanjug, S. Ilić

  • Jovica

    Nama ne treba nikakav sud, „naše tzv. nevladine organizacije“ su sve Srbe koji su bilo na koji način pružali otpor razbijanju Jugoslavije, ili ne daj Bože pokušavali da brane srpski narod da preživi na svojim ognjštima, osudili kao ratne zločince. A meni kradu penziju da bi tim „organizacijama“ omogućili da rade protiv nas.

  • Cvetko

    Što „doktor“ Stefanović spominje samo Šešelja , Šarovića ili bilo kog iz SRS-a a zaboravlja na Šešeljeve kumove , koji su mu bili prve uzdanice i saradnici a svi znamo da ga ostaviše na cedilu… i vode Srbiju u „svetliju“ budućnost…