018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Razvojna šansa – auto-industrija

Prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, Srbija bi u ovoj godini trebalo da zabeleži privredni rast od dva odsto, a inflacija se predviđa na nivou od 7,5 odsto.

Da bi se razvoj privrede zabeležio i u Nišu, trebalo bi se fokusirati na auto-industriju, kao i dovođenje novih investitora, za šta već postoje ambiciozni planovi Grada, kaže za NTV gradski većnik Mihajlo Zdravković.

Prema prognoziranim stopama rasta bruto društvenog proizvoda, Srbija je u vrhu među zemljama regiona, pošto se samo još za Makedoniju predviđa rast od dva odsto, dok je za ostale zemlje ta stopa niža. Jug Srbije je, kao i uvek, na dnu lestivice privrednog razvoja, ali ekonomisti kažu da postoje mehanizmi kojim je moguće promeniti situaciju.

Značajnu ulogu u ostvarivanju prognoza MMF-a ima lokalna samouprava, jer bez takve vrste podrške, ne može se očekivati značajan privredni rast. Osim lokalne samouprave, važne mehanizme ima i država, pre svega kroz finansijsku podršku.

Što se tiče zemalja u regionu, prema pomenutom izveštaju MMF-a, Srbija se nalazi u vrhu, a iza nje je Crna Gora, gde se očekuje privredni rast od 1,5 odsto, Hrvatska, Bosna i Hercegocina 1 odsto, dok se za Makedoniju predviđa povećanje bruto društvenog proizvoda od dva odsto.

Povezane vesti

  • Ранко Тодоровић

    По мојем мишљењу чиста небулоза. За 15-ак година нестаје нафта, чак су и ова возила која се производе чист промашај. Само електрична возила и евентуално на водоник долазе у обзир, а на нафту и дериваје и не помишљати то је инвестиција у глупост!!!!