018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Razmišljajte preventivno

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U Srbiji od raka dojke svakoga dana najmanje 4 žene izgube život. Godišnje oboli čak 4.000 njih. Rak dojke je po statistici najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena u Srbiji, zbog čega se danas prvi put obeležava nacionalni dan borbe protiv ove bolesti. Lekari su jednoglasni – prevencija spasava život!

Svake godine oko 1.600 žena u Srbiji umre od raka dojke, pokazuju poslednji statistički podaci. Iako se u medijima i kampanjama dosta govori o tome, lekari kažu da se samopregled i kontrola kod ginekologa još dovoljno ne shvataju kao lična obaveza. Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke se uspešno može izlečiti.

Kao lekar, i gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić upozorava na alarmantne podatke, i dodaje da o svemu treba razmišljati na vreme, pre pojave bolesti. “Prevencija kao i kod nekih drugih malignih bolesti predstavlja najznačajniji korak u pokušaju da se stane na put ovoj vrsti maligniteta i da se tok bolesti stavi pod kontrolu. U razvijenim zemljama zapadne Evrope postoji čitava mreža skrining programa kako bi se rak dojke otkrio na vreme i predupredile teže posledice. Pored redovnih pregleda svakako je značajna permanentna edukacija pripadnica lepšeg pola i stvaranje svesti da je pravovremenim otkrivanjem rak dojke izlečiv.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke biće obeležavan svake godine, a datum 20. mart je odabran kao prvi dan proleća, što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života.

Povezane vesti