018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Razloga za paniku na ORL klinici nema! (VIDEO)

Komentari: isključeni

Razloga za paniku na niškoj ORL klinici, koju je izazvala vest o neispravnim krevetima za operaciju i nedostatku aparata za anesteziju, nema. Generalni direktor KC prof.dr Zoran Radovanovic ističe da život pacijenata nijednog trenutka nije bio ugrožen, jer se pre svake operacije vrši provera celokupne opreme. A izjavu prof. dr Dušana Milisavljevića o tome, smatra političkom, a ne medicinskom izjavom.

Vest koju je juče na jednoj društvenoj mreži objavio lekar niške ORL klinike prof. dr Dušan Milisavljević, da je na ovoj klinici pukao jedini sto za operaciju, uz pitanje – šta ako naiđe hitan slučaj, uznemirila je pacijente.

Generalni direktor KC, prof. dr Zoran Radovanović održao je danas vanrednu konferenciju za novinare, a direktor ORL klinike prof. dr Miško Živić ogradio se od Milisavljevićeve izjave, tvrdeći da ni jednog trenutka život pacijenata nije bio ugrožen. Oni ističu da se svaki sto proverava pre početka operacije, kao i da se u toku operacije sto ne pomera, što praktično znači da ne postoji razlog za rizik. Takođe Radovanović kaže da u okviru KC-a postoji i Urgentni centar, kao i druge hirurške sale, tako da u svakom trenutku mogu da budu zbrinuti svi hitni slučajevi.

Prof. Živić kaže da na ORL klinici rade 2 operacione sale. Na primedbu Milisavljevića da ne radi samo jedan aparat za anesteziju, Živić kaže da u jednoj sali radi aparat za opštu, a u drugoj za lokalnu anesteziju, tako da je i ta izjava netačna.

Prof. Radovanović ističe da ovo nije prvi put da prof. Milisavljević iznosi neistine o KC-u i podseća da je svojevremeno, takođe, uznemirio javnost izjavom, kako se sterilisani instrumenti prenose u čaršavima, dok je poznato da se za to koristi specijalna oprema. Direktor KC-a kaže i da je Odbor za bezbednost 10. septembra ove godine uputio zahtev svim klinikama da se izjasne o tome kakvo je stanje na njima. Od 31 klinike, 13 nije imalo primedbe, a među njima je bila i ORL klinika. Zato, Radovanović smatra da iza toga stoji politika.

Prof. Radovanović kaže da mu je žao što zbog ovakvih senzacionalističkih vesti, pozitivne stvari koje su urađene u toku poslednje godine, često prolaze neprimećene. On ističe da će se, zahvaljujući donacijama koje je obezbedilo ovo rukovodstvo, uskoro, nakon raspisanog tendera, opremiti 4 hirurške sale u KC.

U svom obraćanju medijima prof. Radovanović apeluje da pacijenti ne veruju ovakvim dezinformacijama, kao i da su njegova vrata uvek otvorena za sve njihove primedbe i sugestije.

 

Povezane vesti