018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Razgovori o platama i penzijama

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

U Vladi Srbije završen je sastanak premijera Aleksandra Vučića sa stalnim predstavnikom MMF-a u Srbiji Deheng Kimom.

Sastanku su prisustvovali i ministri finansija Dušan Vujović, privrede Željko Sertić, državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Time su počeli razgovori o novim merama štednje i rebalansu budžeta unutar vlade, kao i sa predstavnicima MMF, ali i socijalnim partnerima.

Premijer Vučić, uz najavu da u ponedeljak počinju razgovori o rebalansu budžeta i smanjenju plata i penzija, poručio je da se to odnosi samo na javni sektor, a da privatni sektor ni na koji način neće biti opterećen dodatnim porezima.

On nije mogao da kaže na koji će način biti obavljeno smanjenje plata i penzija, jer, kako je naveo, u ponedeljak o tome počinju razgovori unutar vlade i sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, ali je ponovio da se to odnosi samo na plate u javnom sektoru i na penzije, te da će najsiromašniji biti apsolutno zaštićeni.

U javnosti su se do sada pominjala tri scenarija za smanjivanje plata i penzija, koja su podrazumevala kresanje prihoda od 10 do 25 odsto.

Kada je reč o procentima, Vujović je ranije govorio da bi plate i penzije mogle biti smanjene najviše za 10 odsto i „ni dinar više“.

Fiskalni savet je, s druge strane, poručivao da je neophodno smanjenje od 15 odsto i za plate i penzije.
Ako se ostane pri 10 odsto, ocena je Fiskalnog saveta, Vlada Srbije će ubrzo morati da nadoknadi manjak kroz povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za dva odsto.

Unija poslodavaca Srbije izašla je u javnost sa trećim predlogom po kome bi se plate u javnom sektoru smanjile za 25, a penzije za 20 odsto. Jedino tako bi, prema njihovoj oceni, smanjenje imalo efekta.

Inače, kako piše „Blic“ Vučić je odluku o mogućem smanjenju zarada odložio za naredni vikend kada se vrati iz Kine.

List navodi da su spremni predlozi ostalih mera o uštedama u budžetu i osnovne smernice nacrta rebalansa budžeta koji bi u skupštinsku proceduru trebalo da uđe do 15. septembra.

(Tanjug)

Povezane vesti