018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Raste broj obolelih od osteoporoze (VIDEO)

Komentari: isključeni

Lekari upozoravaju da je broj obolelih od osteoporoze u stalnom porastu, a kao razlog navode da se starosna granica sve više pomera nagore i da je ovo iskljucivo bolest starijih osoba. Kao zaštitu preporučuju fizičku aktivnost i pravilnu ishranu koja podrazumeva unos kalcijuma i vitamina D.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu svaka 3. žena i svaki 5. muškarac obole od osteoporoze, zato je 19. oktobar proglašen svetskim danom borbe protiv ove boleti. Načelnik službe fizikalne medicine i rehabilitacije niškog Doma zdravlja, dr Tomislava Petrušić kaže da ova bolest u svojoj početnoj fazi nema karakteristične simptome, pa se zato naziva i tihim kradljivcem kostiju.

Dr Petrušić kaže da je jedini način da se pomogne pacijentima pravovremena dijagnostika i adekvatno lečenje, ali pre svega u konsultaciji sa izabranim lekarom, provera zdralja.  Kao preventivu, ona navodi fizičku aktivnost i pravilnu ishranu bogatu kalcijumom i vitaminon D.

Kao najčešće faktore rizika dr Petrušić ističe postmenopauzni period kod žena kada organizam stvara manje estrogena, zatim upotrebu pojedinih medikamenata, a pre svega konzumiranje alkohola i cigareta.

Direktor Doma zdravlja doc.dr Milorad Jerkan kaže da će se do kraja godine nastaviti sa praksom edukacije građana i mogućnosti da provere svoje zdravlje.

Sve ove akcije organizuje Preventivni centar Doma zdravlja uz učešće svih službi ove ustanove.