018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rasplet situacije u prosveti izvesniji ? (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Pregovori prosvetara, članova sindikata koji već nekoliko meseci unazad štrajkuju zbog najavljenog smanjenja plata, nastavljaju se i dalje. Rasplet situacije u odnosu na prethodni period sada je mnogo izvesniji. Kako kažu sindikalisti spremni su za saradnju, ali će i dalje ostati pri svojim stavovima i insistiranju da se sve ponude stave na papir i zvanično verifikuju.
Nakon gotovo tri meseca zakonskog štrajka, uz minimum procesa rada i skraćenja časova na pola sata, borba za prava prosvetara, članova sindikata i sukob sučeljavanje stavova sa resornim Ministarstvom, mogo bi konačnom da se privede kraju. Čelnici Ministarstva prosvete ponudili su trajkačima sporazum o prekidu štrajka, tako da se sada očekuje njihov potez.
Zahetvi učitelja i nastavnika ostali su isti, iako kažu da su u mnogim delovima bili i popustljivi. Međutim, tvrde da sada jedino traže da svi dogovori budu verifikovani i zvanični.
Podsećamo, štrajk u školama traje skoro tri meseca a sindikati traže izuzeće od umanjenih zarada, donošenje zakona o platnim razredima i platnim grupama, ali i potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora.