018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Raspisan javni poziv za članove Lokalnog antikorupcijskog foruma (VIDEO)

Komentari: isključeni

Komisija za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) u Nišu raspisala je javni poziv. Konkurs je otvoren do 17. oktobra, posle kojeg će ubrzo biti i formirano ovo regulatorno telo. LAF će činiti 5 članova koji će u narednih pet godina izmenom propisa i procedura raditi na suzbijanju korupcije u Nišu, kaže predsednik komisije Dragan Petković.

Niš je jedan od 13 gradova u kojima se odvija proces izbora članova Lokalnog antikorupcijskog foruma. Konkurs je otvoren za sve Nišlije koji uz biografiju prilože i sudsku potvrdu da nisu osuđivane.

- Komisija za sprovođenje konkursa za formiranje LAF-a će u roku od 5 dana od dana završetka javnog poziva, 17. oktobra, od pristiglih prijava izabrati one koje ispunjavaju opšte i formalne uslove za članstvo u LAF Niš – kaže Dragan Petković – predsednik komisije.

Rang-lista pristiglih prijava biće objavljena u roku od deset dana od završetka javnog poziva, tako da se formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma očekuje odmah posle toga. Činiće ga pet članova koji za rad neće dobijati nikakvu nadokandu, kaže izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Pavle Dimitrijević.

- Osnovno ovlašćenje LAF-a je sprovođenje mera iz usvojenog lokalnog plana za borbu protiv korupcije, kao što je uključivanje građana i medija u borbu protiv korupcije, unapređenje javne administracije i procedura za donošenje odluka u kreiranju budžeta, na koji način se troše budžetska sredstva. LAF će, u stvari, otklanjati i menjati propise i procedure koje dovode do korupcije - kaže Pavle Dimitrijević – izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja.

Dimitrijević dodaje da će u naredne dve i po godine svi gradovi u Srbiji formirati telo za borbu protiv korupcije. Podstimo, Lokalni antikorupcijski forum već postoji u Zrenjaninu, Kragujevcu, Požegi, Bujanovcu, Vranju, Lebanu, Medveđi, Boru, Ubu, Kovačici i Arilju.

 

 

 

 

Povezane vesti