018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Raskid ugovora sa Toplanom moguć samo sudskim putem (VIDEO)

Svako, po zakonu, može da raskine ugovor sa toplanom i da ništa ne plaća, ali tek posle sudske presude, jer ovo preduzeće ne dozvoljava raskid, rekao je direktor JP “Gradska toplana” Slobodan Maksimović. Ovo primenjuju kako ostali korisnici daljinskog grejanja ne bi bili oštećeni, tvrdi Maksimović.
On dodaje da korisnici koji nisu prešli na individualno merenje potrošnje mogu da plate i duplo više, jer je tako odlučila nadležna gradska uprava.
Zakon o obligacijama i Zakon o zaštiti potrošača omogućavaju korisnicima daljinskog grejanja da raskinu ugovor sa Gradskom toplanom i da ništa ne plaćaju, čak ni fiksni deo računa, ali tek nakon što sud odluči tako. Toplana ne dozvoljava raskid ugovora, jer se, zbog gubitka toplote kroz stan koji se ne greje, povećava potrošnja ostalih stanara, dodaje Maksimović.
Poslednjih meseci mnogo Nišlija požalilio se Niškoj televiziji na visoke račune za grejanje. U toplani kažu da je razlog tome što nisu ugradili kalorimetre ili delitelje toplote, a njihove komšije su prešle na obračun po potrošnji. Za ugradnju delitelja, tamo gde cevi vertikalno prolaze kroz stanove, potrebno je da se 70 odsto vlasnika odluči za ugradnju. Oni koji ne ugrade delitelje plaćaju duplo, ukoliko to uradi većina u zgradi. To je odluka uprave za komunalne delatnosti i energetiku, kaže Maksimović.
Za ugradnju kalorimetara, tamo gde postoje uslovi, može da se odluči i jedno domaćinstvo u zgradi, ali uz pristanak većine stanara. Tada, to domaćinstvo neće plaćati zajedničku potrošnju, odnosno gubitke na mreži, već to deli ostatak stanova. Ukoliko pak cela zgrada ugradi kalorimetre, zajedničku potrošnju plaćaju svi proporcionalno, po kvadraturi. Međutim, ukoliko većina stanova u zgradi ugradi kalorimetre, onima koji ne učine to, računi su uvećani, jer samo oni dele gubitke na mreži. Zavisno od uslova jedna zgrada može da izgubi i do 40 odsto energije, kažu u Upravi za komunalne delatnosti i energetiku. O ceni grejanja na gradskoj skupštini govorio je većnik zadužen za komunalne delatnosti, Miloš Banđur.
Nišlije trenutno plaćaju 28,26 dinara po kvadratu fiksni i 6,26 dinara po kwh variabilni deo računa za grejanje.

Povezane vesti

  • Sasa

    Kada bih se slozile sve Nislije da sudskim putem raskinu ugovor sa Toplanom, a posle da vidimo sta bi oni radili i koga bi grejali.

  • CVETKO1

    „On /Maksimović/ dodaje da korisnici koji nisu prešli na individualno merenje potrošnje plaćaju i duplo više ukoliko su ostali potrošači u njihovim zgradama ugradili kalorimetre ili delioce toplote“.

    Pa , ako smo ugradili kalorimetre u stanovima, plaćaćemo utrošenu količinu toplotne energije ili pak i tu ima neka „začkoljica“ , da prevale svoje troškove na potrošače !
    Najbolje bi bilo , da mi njima plaćamo koliko im treba a oni da nas ne greju !!!