018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rani neurorazvojni poremećaj kod dece što pre prijaviti lekaru (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Roditelji koji kod svoje dece primete rani neurorazvojni poremećaj, treba što pre da se obrate lekaru ili terapeutu, savetuju logopedi. Deci sa ozbiljnijim problemima potrebno je celodnevno angažovanje roditelja i puno terapija da bi razvili što više funkcija.
Ukoliko dete ima problem u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, nema interakciju sa drugima ili ne pokazuje empatiju prvi je alarm da treba da se obratite lekaru ili terapeutu. Rani neurorazvojni poremećaji obično nastaju između 18 i 24-og meseca života, a sa rehabilitacijom treba početi što pre, upozorava logoped Goran Malović.
Terapija je neophodna i deci koja se rode sa određenim sindromom, kao što je Daunov sindrom ili Leukodistrofija. Kod ove dece rehabilitacija bi trebalo da počne vrlo rano, između trećeg i četvrtog meseca.
60 odsto pacijenata dolazi kod logopeda zbog govornih mana kao što su šuškanje i vrskanje, dodaje Malović. Međutim, deci sa ozbiljnijim poremećajima i sindromima nije dovoljna dvočasovna terapija već celodnevno angažovanjei i terapeuta i roditelja, kako bi mogli da razviju što više funkcija.