018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Rak dojke najčešći karcinom kod žena (VIDEO)

Komentari: isključeni

Rak jajnika ostao je u senci ostalih ženskih maligniteta – kancera dojke i grlića materice, protiv kojih lekari mogu uspešnije da se bore kada se otkriju u kasnoj fazi. Otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv u 90% slučajeva. U Srbiji je ova vrsta karcinoma na prvom mestu od svih malignih tumora kod žena.

Od najrasprostranjenijeg ženskog karcinoma, raka dojke, kod nas godišnje oboli čak 4000 žena, a od njega umre oko hiljadu njih. Ne bi li se predupredio, dovoljno je samo obavljati redovne kontrole.

Broj novoobolelih od raka dojke raste i u svetu i kod nas, ali je poražavajuća činjenica da, za razliku od zapadnih zemalja, kod nas raste i broj umrlih od ove vrste karcinoma.

Ono što, međutim, otežava bolesničke dane onkoloških pacijenata jesu gotovo svakodnevne gužve na Klinici za onkologiju.

Kao razlog za ovakvu situaciju doktorka Filipović navodi manjak medicinara koji zbog preobimne administracije, ne mogu u potpunosti da se posvete svom poslu. Ona je ukazala i na problem o kojem se govori već 20 godina, a njegovo rešenje se ni ne nazire.

Kad se bilo koji od karcinoma na vreme otkrije, izlečenje bude izvesnije. Međutim, i za pravovremenu dijagnostiku su, osim redovnih samopregleda i odlazaka na kontrole, neophodni i adekvatni uslovi na klinikama.

 

 

Povezane vesti