018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Radnici još u štrajku, direktor obećao zarade (VIDEO)

Radnici i mali akcionari fabrike aluminijuma “Nissal” traže da im se obrate premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednika Vlade Aleksandar Vučić, jer ne veruju da će njihovi zahtevi u suprotnom biti ostvareni. Štrajkači su za sledeću nedelju najavili blokadu železničke pruge ili auto-puta ka Bugarskoj ukoliko ne dobiju odgovor iz državnog vrha.

Oko 350 radnika “Nissala” nastavlja generalni štrajk, koji je započet u petak, a njima su se pridružili i mali akcionari. Kako kažu, poslednju platu su primili za januar, a staž im nije uplaćen od 2010. Kako do sada nisu postigli dogovor sa vlasnikom fabrike, traže da im se obrate premijer Dačić ili vicepremijer Vučić. U suprotnom bi, kažu, sledeće nedelje mogli da blokiraju prugu ili put ka Niškoj banji.

Štrajku su se priključili i mali akcionari sa zahtevom da se poništi privatizacija “Nissala” i da se dovedu strani investitori koji su onemogućeni da učestvuju na tenderu 2003.godine.

Direktor kompanije, Nebojša Krstić, tvrdi da će radnicima sledeće nedelje biti isplaćena jedna plata i da će nakon toga isplate biti redovne.

Krstić dodaje da fabrika ima ugovorene poslove, nema obrtna sredstva, ali ima 2 inostrana investitora. Uslov za njihov dolazak je da banke poverioci odobre restruktuiranje kredita na period od 6 godina. Kako kaže, posao za sada blokiraju Privredna banka i Fond za razvoj, dok je ostalih 8 banaka podržalo investiciju.

 

Povezane vesti

  • Brko

    Niko ne razume zašto gen. dir. Nebojšu Krstića svrbi jedna plata ako je poslednja primljena januarska? Mislim da zaposlene „svrbe“ 9 zaostalih plata, a i čisto sumnjam da dele njegovu viziju života pod naslovom „preživljvanje“. Siguran sam da ne doživljavaju više svoju sudbinu i svrhu kao neko ko treba da „preživljava“ dok se oni koji su ih opljačkali šepure pokradenim milionima evra. Pored toga bilo bi lepo kada bi objasnio i drugima koja su to dva investitora koja su spremna da preduzeću pred stečajem daju novac za „normalno funkcionisanje“, pa čak i za plate i zašto? Zar više nema zdravih preduzeća u koja bi ti investitori ulagali?