018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Radnici Gerontološkog centra na terenu svakog dana (VIDEO)

Komentari: isključeni

I pored državnog praznika i dana koji je za većinu zaposlenih u javnom sektoru neradni, ovaj ponedeljak je za radnike niškog Gerontološkog centra, dan kao i svaki drugi. Pored nege i staranja o korisnicima Centra, ova ustanova se bavi i podelom obroka po kućama, starim, ali i hendikerpiranim licima koji su korisnici ove usluge. Zbog toga su, kako kažu, u rukovodstvu Gerontološkog centra, državni, novogodišnji i svi ostali praznici i neradni dani, u njihovom kolektivu, stran pojam.

Na terenu su svakoga dana, i u toku praznika, vremenskih neprilika, za vreme rata i bombardovanja. Radnici niškog Gerontološkog centra, koji dele obroke starim i nepokretnim licima, korisnicima ove usluge, za četiri sata obiđu ceo grad. Usluže više od sedamdeset ljudi, za svakog imaju po koju toplu reč, u mnogim slučajevima, i jedinu koju u toku dana njihovi korisnici razmene sa nekim, i uvek stižu da ručak bude na kućnom stolu postavljen na vreme.

Usluga podele toplih obroka na kućnu adresu, u niškom Gerontološkom centru postoji od 1987. godine. Zanimljiva i gotovo neverovatna činjenica za Srbiju je da se obroci dele svih 365 dana u godini, bez pauze i izuzetaka.

Pravo na korišćenje ove usluge imaju svi koji ispunjavaju uslove koje propisuje Centar za socijalni rad. Jedina razlika je, kako kažu u Gerontološkom centru, socijalni status građana, zbog kojeg je zainteresovanih za ovu uslugu sve više. Trenutno se, prema evidenciji, dnevno u Nišu podeli sedamdesetak obroka, a cena jednog ručka, za one koji nisu oslobođeni plaćanja iznosi 250 dinara.

Povezane vesti