018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Radne navike važne od najranijeg detinjstva

Komentari: isključeni

Koliko deca slabo razviju motoriku, jer previše vremena provedu za računarom, pokazuje činjenica da neki ne umeju ni da se otkopčaju, kažu stručnajci. Slaba pokretljivost im zadaje muke kada krenu u školu, kada baš treba da se prilagode školskim aktivnostima. Pedagozi savetuju da deca treba ranije da stvaraju radnu naviku, i svoju kreativnost, uz pomoć roditelja, razvijaju crtanjem, bojenjem, lepljenjem, ali nikako na silu. Sledeća najbolja priprema je predškolska nastava.

Od septembra će u prvi razred osnovne škole Radoje Domanović krenuti 94 đaka. Za dete polazak u školu velika je prekretnica, jer je do tog momenta imalo je svu pažnju oko sebe, a sada mora da se navikne na školski režim, i da mirno sedi u klupi 45 minuta. Mnogo će mu lakše biti ukoliko je već steklo radne navike, a najbolja priprema za polazak u školu je predškolska nastava.

Ne može se protiv tehnološkog razvoja, ali zbog prečestog korišćenja računara i društvenih mreža, deca danas gube dragoceno vreme u razvoju kreativnosti i motorike. Posledice se vide čim krenu u školu.

Umesto što dopuštaju igranje igrica ili dopisivanje na internetu, savet roditeljima je da, kako god znaju, izdvoje vreme i rade sa svojim decom. Ali umereno, i nikako na silu.

Stručnjaci napominju da uslov bez kog se ne može jeste saradnja roditelja i nastavnika, jer ako dete ima jedan režim u školi, a potpuno suprotan kod kuće, dobar navike i ponašanje neće moći da se usade.

Povezane vesti