018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Računar za slepe i slabovide u Narodnoj biblioteci (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Narodna biblioteka “Stevan Sremac” dobila je na poklon program i računar koji će slepim i slabovidim osobama omogućiti pristup literaturi i ostalim informacijama koje biblioteka nudi. Darodavac je Rotarakt klub Naissus zahvaljujući projektu koji sprovodi Naftna industrija Srbije u saradnji sa Udruženjem slepih i slabovidih osoba u Nišu.

Slepi i slabovidi od sada u Narodnoj biblioteci mogu da zadovolje svoje kulturne i intelektulane potrebe zahvaljujući specijalizovanom programu i računaru za slepe i osobe sa oštećenim vidom. Reč je o modernoj tehnologiji koju Narodna biblioteka pokušava u poslednje dve godine da uvede u okviru elektronske čitaonice.

Realizacija ovakvih projekata, predloženih od strane mladih, a podržanih od velikih kompanija, lokalnih samouprava i javnih ustanova, pokazuju težnju mladih da doprinesu razvoju zajednice, da kreiraju moderniju i humaniju budućnost sa jednakim šansama za sve, rečeno je na skupu u Narodnoj biblioteci.

Podsetimo, u Srbiji živi oko 12.000 slepih i slabovidih osoba, a dok je u Nišu u Udruženju registrovano 420 korisnika. Školovanje i zapošljavanje su i dalje najveći problemi sa kojima se osobe sa štećenim vidom susreću, kažu u niškom Udruženju slepih i slabovidih.

 

 

Povezane vesti