018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Putovanje automobilom skupa ekspedicija

Komentari: isključeni
Tagovi:

Putovanje automobilom na letovanje je i dalje veoma popularno u Srbiji. Ipak, pre točenja goriva i pakovanja kofera, neophodno je izvaditi i međunarodna dokumenta, koja dodatno opterećuju kućni budžet. Koliko novca je potrebno za putovanje do najpopularnijih letovališta, istraživala je Niška televizija.

Srbija je pristupila Multilaterarnom sporazumu i Sistemu registarske oznake, pa međunarodna polisa osiguranja više nije neophodna u 32 zemlje Evrope i sveta. Ipak, vozači koji putuju za Grčku kroz Makedoniju, ili u Hrvatsku kroz BiH, moraju da imaju takozvani zeleni karton. Od prvog juna ove godine cena mu je 3.000 dinara. Ovaj dokument važi do isteka obaveznog osiguranja automobila i pribavlja se na mestu gde se auto registruje.

Istu sumu naši vozači moraju da izdvoje i za međunarodnu vozačku dozvolu, koju skoro ni u jednoj zemlji Evrope ne traže, ali vam je neophodna u Grčkoj i Makedoniji. Ova dozvola košta 2.000 dinara, a rok važnosti je tri godine.

Računica za sada pokazuje da je za putovanje u inostranstvo automobilom potrebno 5.000 dinara, i to samo ako je auto registrovan na ime vozača. Ako nije, za dozvolu za upravljanje tuđim vozilom potrebno je izdvojiti još 1.500 dinara. Ovaj dokument, koji važi godinu dana, neophodan je u svim zemljama Evrope, a moraju ga imati i vlasnici vozila koja su kupljena na lizing.

Pre puta trebalo bi se raspitati o cenama goriva duž planirane trase, jer uštede po jednom rezervoaru mogu biti velike. Trenutno je gorivo najskuplje u Grčkoj, više od 30 odsto nego, na primer u Makedoniji i Bosni.

Što se putarina tiče, one se plaćaju ili po deonici na naplatnoj rampi ili kupovinom vinjete na određeni period. U Bugarskoj se vinjeta kupuje na ulasku u zemlju i za nedelju dana korišćenja, za putnički automobil iznosi 5 evra. Za mesec dana je 13 evra.

U Makedoniji putarina od graničnog prelaza Preševo do Đevđelije košta oko 3 evra i plaća se na tri naplatne rampe i to u denarima, prvo 50, onda 60, pa ponovo 50 denara. Prihavataju se i evri, ali isključivo u papirnim novčanicama, s tim što vam kusur vraćaju u denarima.

U Grčkoj se putarine plaćaju takođe na naplatnim rampama i cene su po rampi od 1,20 do 2, 5 evra. U Crnoj Gori nema naplate putarine, dok je „cestarina“ u Hrvatskoj, recimo od Zagreba do Splita, za putničko vozilo, 135 kuna, odnosno dvadesetak evra. Najskuplje putarine u regionu su u Sloveniji. Tamo vinjeta za sedam dana košta 15, a za mesec dana 30 evra.

 

 

Povezane vesti