018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Putin:Proterati dolar iz unutrašnje trgovine naftom

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da treba da se prekine korišćenje strane valute u unutrašnjoj trgovini naftom, preneo je Tas.
On je na sednici komisije za razvoj toplotno-energetskog kompleksa naglasio da su takve transakcije zabranjene zakonom, ali u praksi „tarife za pretovar naftnih derivata i nafte u ruskim lukama Novorosijsk, Tamanj, Ust-Luga, Kozmino, Primorsk i drugim, ili su direktno utvrđene u dolarima ili su denominovane u dolare u onlajn sistemu.
„Ne razumem gde gledaju regulatrni organi?“, pita se predsednik.
Šef države je istakao da je potrebno povećati ulogu rublje u transakcijama s drugim zemljama, uključujući i trgovanje proizvodima toplotno-energetskog kompleksa.
Ranije, 8. septembra, premijer Jermenije Ovik Abramjan je predložio da se pređe na rublju prilikom trgovanja strateškim proizvodima unutar Evroazijskog ekonomskog saveza. Sada se operacije između tih zemalja obavljaju u dolarima.
Zamenik ministra privrede Turske Jildirim Adnan, u martu je rekao da bi plaćanja u okviru velikih investicionih projekata s Rusijom mogla da se obavljaju u rubljama i lirama.
Ministarstvo turizma Egipta 18. februara je odobrilo uvođenje rublje u obračune s Rusijom.
Pored toga, u oktobru prošle godine, Rusija i Severna Koreja su prešle na rublju u međusobnoj trgovini, podsetio je Tas.

Tanjug 28 Oktobar 2015 17:25
Mikhail Klimentyev/RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via AP