018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Putin: Ukrajinske vlasti ometaju istragu o padu aviona

Od:
Komentari: isključeni

PEKING – Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas ukrajinsku vladu da ometa istragu o obaranju malezijskog putničkog aviona sa 298 putnika i članova posade u julu ove godine iznad istočne Ukrajine.
„Isticanje da je teritorija na kojoj se srušio avion pod kontrolom proruskih snaga apsolutno je neosnovano. Nisu oni već suprotna strana ta koja neprekidno granatira tu oblast i ne dozvoljava pristup istražiteljima“, izjavio je Putin u razgovoru sa malezijskim premijerom Nadžibom Razakom na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Pekingu.
Nezavisni istražitelji nisu imali neometani pristup ostacima aviona na teritoriji koja se nalazi pod kontrolom proruskih snaga koje su u sukobu sa ukrajinskim snagama, navodi Rojters.
Ruski predsednik je, takođe, rekao da Rusija podržava potpunu i nepristrasnu istragu o obaranju aviona.
Avion je oboren 17. jula na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur. Ukrajina i Zapad optužuju proruske snage da su ga oborile raketom ruske proizvodnje, što Rusija negira.
Nadžib, koji je obećao da će odgovorni za pad aviona biti izvedeni pred lice pravde, rekao je da su prvi rezultati istrage pokazali da pad aviona nije izazvala tehnička greška u avionu, već spoljašnji objekat.
„U ovom trenutku imamo više pitanja nego odgovora. Najvažnije je da dobijemo pristup mestu nesreće“, kazao je on.
U međuvremenu, ministarstvo za vanredne situacije samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštilo je da sutra počinje uklanjanje olupine aviona.
Uklanjanje je trebalo da počne danas uz učešće osoblja Holandskog saveta bezbednosti i predstavnika OEBS-a. Međutim to je odloženo zbog odsustva holandskih predstavnika, navelo je ministarstvo.
Prvi zamenik premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Andrej Purgin je izjavio da će uklanjanje ostataka aviona biti završeno u roku od jedne ili dve nedelje, prenosi TAS.
„Pripreme za taj proces su u toku. To je tehnički komplikovano. Mislim da će trajati oko dve nedelje“, kazao je Purgin, dodajući da će olupina verovatno biti odneta vozom.
Boing 777 malezijske avio kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur, oboren je 17. jula iznad regiona Donjecka u istočnoj Ukrajini. Svih 298 putnika i članova posade je poginulo. Među njima je bilo najviše Holanđana -193. Do sada je identifikovano 289 žrtava.
Tanjug  10.11.2014 13:49

AP Photo/RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service