018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Putin: Ukinuti naredbu o slanju vojske u Ukrajinu

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA, KIJEV – Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je danas od gornjeg doma ruske Dume da poništi rezoluciju koja mu daje pravo da upotrebi ruske oružane snage u Ukrajini radi zaštite ruskog stanovništva koje tamo živi, a Savet Federacije izjašnjavaće se sutra o tom predlogu.
„Šef države je podneo predlog Savetu federacije da se rezolucija…o upotrebi ruskih oružanih snaga na teritoriji Ukrajine povuče“, kazao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, a preneo Itar-Tas s.
Putin je danas, pred odlazak u zvaničnu posetu Beču uputio pismo Savetu federacije na ime predsednice Valentine Matvijenko, u kome je izneo predlog da se ukine pravo koje je dobio od tog tela „o upotrebi Oružanih snaga Ruske federacije na teritoriji Ukrajine“, rekao je Peskov.
Prema rečima Peskova, to je urađeno „u cilju normalizacije situacije I rešavanja krize u istočnim regionima Ukrajine, kao I povodom početka trostranih pregovora po tom pitanju“.
Zamenik predsedavajućeg komiteta za međunarodne poslove Državne dume Andrej Klimov saopštio je da će gornji dom rezoluciju povući na sutrašnjoj sednici.
Rezoluciju o upotrebi ruskih oružanih snaga u Ukrajini, gornji dom ruskog parlamenta izglasao je 1. marta.
Porošenko: Ukidanje rezolucije prvi praktičan korak Kremlja
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da je odluka Rusije o poništavanju rezolucije kojom se dopušta vojna intervencija u Ukrajini „prvi praktičan korak“ Kremlja ka rešavanju krize na nemirnom istoku te zemlje.
Ta odluka je „prvi praktičan korak otkako je ruski predsednik formalno podržao ukrajinski mirovni plan“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na vebsajtu predsednika Porošenka, preneo je Rojters.
Tanjug 24.06.2014 14:03
Foto AP, Alexander Zemlianicenko