018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Putin „preporučio“ službenicima:Odmor na Krimu,ne na Jadranu

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin „preporučio“ je državnim i javnim službenicima da svoj odmor provedu na Krimu, a ne na Jadranu, pišu danas hrvatski mediji.

„Dragi moji Rusi, ove sezone izbegavajte Jadran i dođite na letovanje na Krim“, rekao je navodno Putin, piše Slobodna Dalmacija.

U prestojećoj letnjoj sezoni Hrvatska bi mogla da izgubi novih četrdesetak hiljada gostiju iz Ruske Federacije, odnosno 30 posto prihoda od turizma na koje je Zagreb računao pošto je prošle godine na Jadranskom moru boravilo 140.000 ruskih turista.

Poslednji podaci organizatora putovanja iz Rusije govore kako je organizirani turistički promet prema Hrvatskoj u velikom zastoju i da, od prošlogodišnjih tridesetak čarter-letova aviona koji su sletali u Pulu, Split i Dubrovnik, ove godine se planira realizacija, jedva, tri takva aviona.

Umesto na Jadran, Rusi će ove godine masovno krenuti na odmor na Krim i u Soči, pa značajan pad rezervacija beleže i Španija i Grčka, pošto je eventualnu nedoumicu hoće li Rusi krenuti put Jadrana ili negde drugde na Sredozemlje, uklonio ruski predsednik svojom nedavnom uputom svim državnim i javnim službenicima da „moraju“ na odmor na Krim.

Kada se celoj toj situaciji doda i činjenica da je devalvacija rublja od gotovo 40 posto prepolovila kupovnu moć Rusa u prošlog godini, jasno je da turističke zemlje na ruske turiste, ove godine, ne trebaju previše da računaju.

„Veliki pad organiziranog turističkog prometa iz Rusije ove godine nema veze s vizama, nego s Putinovom preporukom da svi koji od države dobijaju platu moraju na Krim, a tu je i pad standarda zbog devalvacije vrednosti rublje. Naime, do pre pola godine njima je 10.000 rubalja bilo 300 eura, a danas je to 180 eura, zato su im cene turističkih aranžmana u inostranstvu postale preskupe“, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatski list dodaje da je bankrot velikih turoperatora u Rusiji stvorio nepoverenje i strah od putovanja i uplata, pa se masovno okreću “domaćem” turizmu na Krimu i u Sočiju.

Istovremeno, nedavno objavljeno istraživanje u Rusiji pokazalo je da su krasnodarski kraj, Krim i Abhazija nedvosmisleni lideri ovogodišnje turističke sezone za Ruse, a među evropskim destinacijama u koje bi najviše željeli putovati ruski turisti su Turska, Španija, Bugarska i Grčka.
Tanjug 18.04.2015 13:43
Foto Tanjug/S.Stanimirović, ilustracija