018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Putin potpisao ukaz o „ruskom“ segmentu interneta

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o “nekim pitanjima bezbednosti informacija Ruske Federacije” što omogućava stvaranje sigurnog nacionalnog segmenta interneta za komunikaciju organa državne vlasti.
Prema ovom dokumentu, potpisanom prošle nedelje, ovaj segment interneta koji je u nadležnosti Federalne službe zaštite (FSO) mora da bude pretvoren u ruski državni segment interneta, prenela je agencija Interfaks.
Rad kroz državni segment interneta biće obavezan za predsedničku administraciju, Vladu Ruske Federacije, Istražni komitet RF, izvršnu vlast RF i izvršnih organa vlasti subjekata RF, a rok za njihovo priključivanje na državni segment interneta je 31. decembar 2017. godine.
U ukazu je preporučeno Savetu federacije, Državnoj dumi, sudstvu i tužilaštvu da takođe koriste ovaj zaštićeni sistem šifrovane internet komunikacije, a svi koji budu u sistemu moraće preko njega da unose podatke u “veliki” internet.
Konačni dokument koji je Putin potpisao razlikuje se od originalne verzije u kojoj je predloženo da bi ruska vlada mogla da omogući pristup sistemu privrednim i drugim organizacijama na bazi javno-privatnog partnerstva.
Neimenovani izvor za koji se navodi da je bivši službenik ruskog Ministarstva telekomunikacija, ocenio je da ovaj sistem nije trebalo povezivati sa “velikim” internetom, koji je otvorena mreža, nego da je trebalo da bude izvan njega, preneo je specijalizovani ruski portal „Co News“.
Ruski stav da “svaka država ima suvereno pravo da reguliše nacionalni segment interneta” koji je Moskva iznela 2012. godine na zasedanju Međunarodne unije za telekomunikacije pod okriljem UN na kojem su učestvovale 193 zemlje, nije naišao na odobravanje EU.
Kako je tada preneo Dojče vele “EU smatra da nema opravdanja za takve predloge i zabrinuta je zbog potencijalno negativnog uticaja na inovacije i troškove, kako za operatere, tako i za krajnje korisnike”.
Prema rečima tadašnje evropske komesarke Neli Kros, koja je bila nadležna za telekomunikacije, internet je “neprocenjivo globalno sredstvo za sve, koje treba da ostane otvoreno i globalno”.
Po definiciji nacionalni (ili državni) internet segment je mreža komunikacije ili njeni delovi smešteni na teritoriji određene države, koji se koriste za obavljanje internet saobraćaja ili da obezbede pristup internetu.

Tanjug 25 Maj 2015 15:32
Foto Tanjug, Z. Žestić (arhiva)