018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Putin: Organizatori puča planirali ubistvo Janukoviča

Od:
Komentari: isključeni

VLADIVOSTOK – Organizatori puča u Kijevu 2014. godine planirali su da ubiju tadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Ja sam pozvao u Kremlj šefove naših obaveštajnih službi i ministarstva odbrane i dao zadatak da se spasi život ukrajinskog predsednika. U suprotnom bi on bio ubijen“, rekao je Putin u dokumentarnom filmu „Put u domovinu“ koji je danas prikazan na televiziji „Rusija 1″, prenosi TAS.
Prema njegovim rečima, Rusija je delovala odlučno i čvrsto na Krimu u martu prošle godine kako bi sprečila razvoj događaja kao u Donjeckom regionu i da bi ljudima dala priliku da se izjasne o tome kako žele da žive.
„Kada smo dosledno, čvrsto i pošteno delovali na Krimu, pošao sam od toga da su moguće tragične posledice koje danas vidimo u Donjeckom regionu“, rekao je Putin.
Takođe, on je kazao da je izbijanje nacionalizma podstaklo Ruse da pomognu stanovnicima Krima.
„Dao sam određene zadatke i rekao šta i kako treba uraditi i naglasio da ćemo tako učiniti samo ako budemo sigurni da je to ono što stanovnici Krima žele“, objasnio je Putin.
Međutim ruski predsednik je dodao da odluka o promeni statusa nije doneta unapred.
„Nismo razmišljali o otcepljenju Krima od Ukrajine sve dok se nisu desili događaji na Majdanu, odnosno puč. Prvo što sam naložio bilo je da se organizuje glasanje. Rezultati su pokazali da 75 odsto stanovnika Krima žele da pristupe Rusiji“, ispričao je Putin.
Referendum na Krimu održan je 16. marta prošle godine. Na glasanje je izašlo više od 83 odsto građana sa pravom glasa, a za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji glasalo je oko 97 odsto izašlih.

Tanjug 15.03.2015 14:40
AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Preš Service