018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Putin: Napad na NATO je ludački san

Od:
Komentari: isključeni

RIM – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas, u intervjju za italijanski dnevnik Korijere Dela Sera, da je iznenadni napad Rusije na NATO mogoć „samo u snovima nekog ludaka“.

„Samo bi sulud čovek, i to u snu, mogao da zamisli da Rusija iznenada napadne NATO“, rekao je Putin uoči posete Italiji, gde će obići Svetsku izložbu u Milanu.

Predsednik Rusije je optužio Zapad, a naročito Sjedinjene Američke Države, da vode agresivnu politiku prema Rusiji, dok istovremeno pokušavaju da je predstave kao bauka.

„Neke zemlje potpiruju strah od Rusije, a Americi je potreban spoljni neprijatelj da bi zadržala primat u Atlantskom savezu“, kazao je Putin i dodao da „Iran očigledno nije dovoljno veliki i dovoljno strašan da odigra tu ulogu“.

On je istakao da Rusija, ne računajući male antiterorističke jedinice u Tadžekistanu i Jermeniji i jedan vojni aerodrom u Kirgistanu, nema vojne baze van svojih granica, dok se NATO i SAD nameću kao svetski policajci.

„Pozivam vas da u vašim novinama objavite mapu sveta i da u nju ucrtate američke vojne baze, pa ćete videti razliku“, kazao je Putin za italijanski dnevnik.

On je podsetio da je nakon okončanja hladnog rata Rusija povukla trupe sa Kube, iz Vijetnama i iz Istočne Evrope, dok je raketama sa američkih nuklearnih podmornica koje su stalno stacionirane u norveškim vodama potrebno samo 17 minuta da pogode Moskvu.

„Uprkos našim upozorenjima, Amerika postavlja baze, radare i antiraketne sisteme širom Evrope“, kazao je Putin, i istovremeno optužio SAD da se unilateralno povukla iz strateškog sporazuma o razoružanju koje je imala sa Rusijom.

„Da li je neko mislio da će se Rusija jednostrano razoružati?“, pitao je Putin.

Ruski predsednik je upozorio da će Rusija reagovati ukoliko SAD pokušaju da postave antiraketne baze i na ukrajinskoj teritoriji, ali je naglasio da Moskva, uprkos svemu, u Americi i dalje ne vidi suparnika nego partnera, pogotovo kad je reč o borbi protiv terorizma isprečavanju širenja oružja za masovno uništenje.

„Usudio bih se da kažem da na tim poljima nismo samo partneri, već i saveznici“, naglasio je Putin.

Tanjug 06 Jun 2015 10:38
AP Foto/Pavel Golovkin, Pool