018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Putin i Porošenko razgovaraće o problemu gasa

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Porošenko razgovaraće iduće sedmice o ukrajinskom konfliktu kao i o spornom snabdevanju gasom na marginama predstojećeg evroazijskog samita u Italiji, saopštio je Kremlj.

Dvojica predsednika razgovarali su telefonom o merama za uspostavljanje mira u istočnoj Ukrajini, navedeno je u saopštenju, prenela je agencija Rojters.
Očekuje se da će Putin i Porošenko nastaviti diskusiju o ukrajinskom konfliktu u Milanu na samitu evropskih i azijskih lidera, kojem će između ostalih prisustvovati nemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski i francuski premijeri Mateo Renci i Dejvid Kameron.
Ruska naftna kompanija „Gazprom“ obustavila je isporuku gasa u Ukrajinu u junu pošto Kijev nije platio dugove koji, kako je Rusija saopštila, iznose sada više od pet milijardi dolara.
Ako se ne postigne sporazum između dve zemlje, Ukrajina će po svoj prilici biti suočena sa nestašicom gasa ove zime, navela je britanska agencija.
Evropa dobija trećinu svojih potreba za gasom iz Rusije i oko polovine te količine ide preko Ukrajine.
Ruski i zvaničnici EU saopštili su da je moguć uskoro dogovor.
Porošenko je pre nekoliko dana izjavio da očekuje „značajan napredak“ tokom predstojećih razgovora u Milanu.
Napori u postizanju dogovora zakomplikovani su konfliktom u istočnoj Ukrajini.
Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju da pomaže proruskim snagama na istoku Ukrajine i u ljudstvu i naoružanjem, što Moskva negira.
Ukrajinski konflikt izazvao je najveću krizu u odnosima Moskve i zapada još od završetka Hladnog rata.
TANJUG 15.10.2014 09:40
Foto AP/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Preš Service