018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pune ruke posla za ortopede (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Klinika za ortopediju je u poslednjih nekoliko nedelja imala tri puta više intervencija od uobičajenog broja, kaže ortoped Vladimir Jovanović. Uglavnom se radi o povredama ručnog i skočnog zgloba, kuka i ramena, a žene se četiri puta češće povređuju od muškaraca. Lekari savetuju oprez, naročito starijim osobama.
Nišlije ovih dana hodaju “kao po jajima”. Ipak se, uz sav oprez, mnogo više njih povredilo, kažu na Klinici za ortopediju koja je poslednjih nedelja imala trostruko više pacijenata sa povredama ručnog i skočnog zgloba, kuka i ramena. Najčešće su, ipak, povrede ručnog zgloba i to četiri puta više kod žena nego kod muškaraca i to starijih, kažu ortopedi.
Kod starijih osoba ili onih koji boluju od osteoporoze kosti se daleko lakše lome, a najopasniji je prelom kuka, kada pacijent može da izgubi i do litar krvi. Ovakvi prelomi mogu da se završe i fatalno ali, na sreću, toga nije bilo prethodnih dana.
Osamdeset odsto povređenih koje su poslednjih dana zbrinuli na Klinici za ortopediju su stariji od 60 godina, dodaje dr Jovanović.

Povezane vesti