018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Prvi septembar dočekali u ruiniranoj zgradi

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Novu školsku godinu nisu svi đaci u Nišu započeli kako treba. Osnovna škola “Branko Miljković“ sa Trošarine prvi školski dan dočekala je skraćenim časovima i u senci neizvesnosti na koji će način održati kontinuitet nastave. Razlog: trećina zgrade je sklona padu, nosecći zidovi su popucali, a delovi plafona su čak vidno opasni po bezbednost dece i nastavnika.

Škola očekuje raspisivanje tendera 15. novembra i, ukoliko sve bude po planu, do proleća će đaci dobiti novih devet učionica.

Časovi će na pola sata u ovoj školi biti skraćeni još najmanje šest meseci. Nastava se, za skoro hiljadu učenika, organizuje u tri smene, jer umesto sa 28, škola trenutno raspolaže sa 19 učionica. Oštećeni su i toaleti, a u delu koji bi mogao svakog trenutka da se sruši nalaze se i bitne instalacije.

Da bi koliko-toliko ispunili plan i program, škola radi i subotom. Tako je od decembra prošle godine, od kako je inspekcija konačno zabranila boravak i rad u nekoliko hodnika u kojima se nalazi 9 učionica. Istog trenutka podnet je zahtev nadležnim institucijama za pomoć, a dok se čeka na rušenje, ili sanaciju, čitava trećina škole i dalje propada. Vandali lome stakla i već zastareli inventar.

Reagovao je i Savet roditelja. Njihov zahtev je jasan: ukoliko do 23. septembra ne bude preciziran rok za rešenje problema, neće pusštati decu u školu. Direktor, međutim, dodaje da do toga najverovatnije neće doći, jer je 15. novembar rok koji je određen za raspisivanje tendera za rušenje i izgradnju spornog dela školske zgrade.

Povezane vesti